Gå til innhold
Bilde av Nastaran Mussavi og Henrik Slettene farmasidagene 2023

Farmasøyt Nastaran Moussavi fra konsulentselskapet Teriak og Henrik Slettene fra InMeta hadde en samtale om farmasøytens rolle og kunstig intelligens. (Foto Apotekforeningen)

Det var noen av spørsmålene som ble stilt under årets Farmasidager.

Nastaran Moussavi fra konsulentselskapet Teriak og Henrik Slettene fra InMeta hadde en samtale om farmasøytens rolle og kunstig intelligens.   

Moussavi er utdannet farmasøyt og stilte spørsmål om kunstig intelligens generelt: Hva er kunstig intelligens (KI) og hvordan kan man benytte disse i farmasøytens hverdag?  

– Vi kan bruke KI til å støtte beslutninger. For eksempel; kan dette legemiddelet brukes eller må det kastes. Beslutningsstøtte er nødvendig for at vi skal kunne ta beslutninger, og KI kan hjelpe oss med beslutningsunderlaget, svarte Slettene, som er avdelingsleder i IT-konsulentselskapet InMeta.  

KI kan ikke erstatte fagkunnskap 

Nastaran Moussavi som selv har jobbet både i apotek og i legemiddelindustrien mener KI kan brukes i apotek.  

– KI er et verktøy som kan gi oss mye mer effektiv og enda mer tilpasset veiledning om pasientens legemiddelbruk. Kunstig intelligens kan hjelpe både farmasøyten og pasienten. Det kan gi økt kvalitet i veiledningen, sa Nastaran Moussavi.  

På spørsmål om KI er en trussel for farmasøyten svarte Henrik Slettene at mye kommer til å bli veldig annerledes.  

– Veldig mange yrkesgrupper kommer til å få en veldig stor omveltning. Farmasøyter er fagpersoner og de har en fagkunnskap som vi ikke kan putte inn i kunstig intelligens, mener han. 

Uforsvarlig farmasøytkontroll uten KI  

– Farmasøytene er ikke truet, men arbeidsoppgavene vil bli endret, sa Slettene. 

Konsulentene mener at farmasøyter vil få hjelp til å ta bedre beslutninger med KI. Beslutningsstøtte og KI vil gjøre det mulig å analysere og vurdere store datamengder. Noe som i dag er umulig både når det gjelder tilgjengelighet og når det gjelder tidsbruk.  

Moussavi og Slettene hevdet at innen 10 år vil farmasøytkontroll uten beslutningsstøtte bli vurdert som uforsvarlig.  

– Og om 10 år vil vi fortsatt ønske at vi har flere farmasøyter, avsluttet Slettene.