Gå til innhold

– Vi kjenner til at kvardagen på eit sjukehus ofte er travel, og både legar og sjukepleiarar har mange oppgåver knytte til kvar pasient. Farmasøyten kan derimot tillata seg eit snevrare fokus på berre medisinane, sier Marianne Lea ved UiO..

En ny studie viser at etter utskriving fra sykehus var det 34 prosent færre dødsfall blant pasientene som fikk IMM sammenlignet med kontrollgruppa.

 – Arbeidet vert ekstra meiningsfullt når vi kan dokumentera umedelbar og konkret effekt på folk som eg har snakka med, kjenner namnet på og har teke i handa. Ja, det er fint, sier Marianne Lea, postdoktor ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) til titan.uio.no.

Lea har forsket på innlagte pasienter på Indremedisinsk sengepost ved Oslo universitetssjukehus, Ullevål. Pasientene som ble inkludert i studien var akutt innlagt, multisyke og brukte minst fire ulike legemidler. Pasientene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen fikk oppfølging med et tverrfaglige team der en farmasøyt benyttet arbeidsmetoden IMM (Integrated Medicines Management). Den andre fikk ikke oppfølging med en farmasøyt. IMM-metoden innebærer legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang og pasientopplæring.

Lea forteller til Titan at hun ikke mener at dette kun skyldes farmasøyten alene, men at farmasøyten med sin kompetanse er et tilskudd til det tverrfaglige teamet som arbeider på sykehuset.

– Men vi kjenner jo til at kvardagen på eit sjukehus ofte er travel, og både legar og sjukepleiarar har mange oppgåver knytte til kvar pasient. Farmasøyten kan derimot tillata seg eit snevrare fokus på berre medisinane, sier Lea.

Les hele artikkelen her: Farmasøytens fokus kan redda liv