Isaksen har for lite kunnskap om farmasøytmangel
I en debatt om farmasøytmangel i Stortinget før påske, konkluderte kunnskapsministeren med at det ikke er farmasøytmangel i Norge. Påstanden bygger på feil grunnlag, mener Apotekforeningen.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Utdanningsbehovet for farmasøyter vurderes på feil grunnlag, mener Per T. Lund i Apotekforeningen.
13. mars diskuterte Stortinget en interpellasjon fra stortingsrepresentanten Ruth Grung (Ap) til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å øke antall studieplasser i farmasi. I sitt innlegg sa Røe Isaksen at det ikke har kommet innspill fra helse- og omsorgstjenestene som tilsier at det er behov for å utdanne flere farmasøyter enn i dag.
– Vi er kjent med at det i denne sammenheng kun innhentes behov fra offentlig sektor og at det også er dette som ligger til grunn for SSBs statistikk om fremtidig personellbehov. Vi understreker derfor at privat sektor representerer mer enn 80 prosent av arbeidsmarkedet for farmasøyter, det vil si at utdanningsbehovet for farmasøyter i stor grad vurderes på feil grunnlag. Privat sektor opplever mangel på farmasøyter, skriver Per T. Lund i et brev til kunnskapsministeren.
I debatten kunne det også virke som om kunnskapsministeren la til grunn at de fleste farmasøyter som gis autorisasjon på bakgrunn av utenlandsk utdanning, er norske utenlandsstudenter.
– Dette er heller ikke tilfellet. Trolig er en majoritet av disse farmasøytene av utenlandsk opprinnelse, bl.a. fra Serbia, Polen og Portugal. Vi mener dette i større grad aktualiserer problemstillinger knyttet til «brain drain», enn det ser ut til at kunnskapsministeren tror, skriver Lund.