Gå til innhold
– Med en plasseffektiv robot, har vi kunnet bygge om apoteket med en mer effektiv plassutnyttelse og noe større publikumsavdeling, forteller apoteker Jan Egil Røe.

Apoteker Jan Egil Røe.

Torbjørg er kanskje ikke så intelligent, men en mer effektiv dame skal du lete lenge etter. Hun er legemiddelroboten på Lovisenberg sykehusapotek.

Roboten leverer legemidlene de bruker internt på Norges største private sykehus, som er lokalsykehus for en fjerdedel av Oslos befolkning. Lovisenberg sykehus har et årsbudsjett på 1,8 milliarder kroner, og har 145 somatikk-senger og 80 psykiatri-senger. Sykehusapoteket omsetter for godt over 60 millioner kroner. Torbjørg leverer også legemidlene til publikumsavdelingen. Bak hver reseptur er det en luke der legemidlene leveres på bestilling fra den som ekspederer kunden. Apotekpersonalet trenger bare å strekke ut armen, så ligger pakningen på disken.

Fra apotektekniker-Torbjørg til robot-Torbjørg
– Torbjørg var apotektekniker her på apoteket frem til årsskiftet 2016/17, da hun ble pensjonist. Selv om roboten ikke var klar til bruk før i juni, hadde vi bestemt at apotektekniker-Torbjørg ikke skulle erstattes, fordi en robot gjør jobben til minst en ansatt. Da synes vi det var gøy og hyggelig å oppkalle maskinen etter henne. Robot-Torbjørg holder oversikt over nærmere 8 500 pakninger, fra de skannes inn i maskinen og havner på samlebåndet og  hyllene, og til de leveres ut igjen på bestilling, forteller apoteker Jan Egil Røe.

Mens apotek.no er på besøk, har Torbjørg en litt rolig periode. Den bruker hun til å rydde i hyllene, og sørge for at alt ligger slik det skal. Hver onsdag kveld skanner maskinen alle hyllene, for å forsikre seg om at lagerbeholdningen er ajour, og at plassutnyttelsen er optimal.

– Med en robot som rommer opp mot 90 prosent av alle legemidlene, trenger vi ikke å lure på om lagerbeholdningen som vises i FarmaPro faktisk er riktig. Sier roboten at vi har medisinen, så er den faktisk også på lager. Og ingen trenger å tenke på om holdbarheten på legemidlene er i orden. Torbjørg passer alltid på å plukke de eldst mottatte pakkene først. Vi slipper også å bruke tid på å lete etter pakninger som er feilplassert i skuffer, skap eller karusell, forteller Røe.

Mer plass på mindre areal 
Roboten, som rommer dobbelt så mange legemidler som de hadde på apoteket med manuelle hyllesystemer, krever ikke mer enn ca. 10 kvadratmeter. Da er det stablet fra gulv til tak i tre meters høyde.

– Med en plasseffektiv robot, har vi kunnet bygge om apoteket med en mer effektiv plassutnyttelse og noe større publikumsavdeling. Roboten bruker under halve gulvplassen på dobbelt så mange varer, sier en fornøyd apoteker.

Han mener også at roboten gir ekstra pasientsikkerhet, fordi du er garantert å få levert nøyaktig den pakningen datamaskinen bestiller. Varenummeret er alltid korrekt. Sammen med den vanlige farmasøytkontrollen, er kontrollen på utleveringen bedre enn tidligere.

– Vi må fortsatt forsikre oss om at riktig etikett kommer på riktig pakning, men vi er alltid sikre på at vi leverer de varene som er bestilt, sier Røe.

– Også vareopptellingen som kommer nå ved nyttårstider, har blitt mye mer effektiv. Vareopptellingen på legemiddellageret er gjort på et blunk, så det er stort sett bare ute i selvvalget vi må telle manuelt.