Gå til innhold

– Når jeg skriver ut en resept, er det virkningen av medisinen jeg er opptatt av, ikke hvilket navn det står på pakken eller hvem som har produsert den, sier lege Wasim Zahid i Apotekforeningens film om generisk bytte.

Wasim Zahid er spesialist i kardiologi og overlege ved Drammen sykehus. Zahid er kjent som twitterlegen, han er forfatter og ekspert i NRK-programmet Hva feiler det deg?

– På apoteket er de eksperter på legemidler, og Statens Legemiddelverk garanterer også at medisinen som er godkjent for bytte, har samme virkning. Jeg forsikrer også pasientene mine om at effekten er den samme. Pasientene kan trygt si ja hvis apoteket tilbyr dem et rimeligere alternativ, sier Zahid.  

Pasientene får alltid den behandlingen legen har bestemt selv om apoteket gir de en medisin med et annet navn. Apoteket kan bare tilby et slikt bytte når Statens legemiddelverk garanterer at medisinene har samme medisinske virkning og er like gode. Ordningen kalles medisinbytte i apotek - eller generisk bytte. ­

– Det er myndighetene som har bestemt at apotekene skal tilby kundene det rimeligste merket når det er flere å velge mellom. Hvis alle takker ja, sparer fellesskapet to og en halv milliard kroner. Det er penger som kan brukes til at flere pasienter får behandling de trenger, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen.

I følge Kantar TNS’ Apotekbarometer fra i fjor er apotekansatte flinke til å spørre pasientene om de vil bytte til et rimeligere merke.

– 3 av 4 av de som bruker ett eller flere reseptpliktige legemidler fast, har fått tilbud om å bytte til et annet likeverdig legemiddel enn det legen har skrevet på resepten. Kun 16 prosent av de som blir spurt opplever det som negativt, forteller Tysnes.

Her er 5 grunner til at å si JA:

  1. Det er trygt
  2. Behandlingen er den samme
  3. Konkurranse er bra
  4. Det er penger å spare
  5. Det er til felles beste

Les mer på kampanjesiden