Hvorfor spør apoteket om du vil bytte medisin?
Mange opplever å bli spurt om de vil bytte reseptlegemidlet med et likeverdig, rimeligere alternativ. Det er noe helsemyndighetene har bestemt. Her forklarer vi hvorfor.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Det er myndighetene som har bestemt at apotekene skal tilby kundene det rimeligste merket av legemiddelet når det er flere å velge mellom. Hensikten er at verken du som pasient eller samfunnet skal betale mer enn nødvendig for behandlingen.
De ansatte på apoteket er pålagt å spørre om du vil bytte til et annet legemiddel på byttelisten. Foreslår de et bytte, vil du alltid få samme behandling som legen har skrevet ut. Vil du likevel ha det merket som står på resepten, må du være forberedt på å betale mer.
Les mer om medisinbytte i apotek
3 av 4 har blitt spurt å bytte
En fersk undersøkelse utført av Kantar, på vegne av Apotekforeningen, viser at 3 av 4 har opplevd å bli spurt om å bytte medisin. Andelen er høyere for de som bruker faste legemidler. Der har 8 av 10 fått tilbud om å bytte til et annet likeverdig legemiddel enn det merket legen har skrevet på resepten.
– Tallene viser også en klar nedgang i andelen som er negative til bytte, og det er veldig bra. En grunn til at folk er mer positive til bytte kan være legemiddelmangel. Når legemidlet man bruker fast ikke er å få tak i, og det likeverdige legemidlet finnes på lager, opplever flere det som positivt at det finnes et alternativ, mener Thor-Arne Englund i Apotekforeningen.
Tror ikke det er forskjellig virkning
Omtrent 2 av 3 av de som har fått tilbud om å bytte, tror ikke at det er noen forskjell i virkningen av det merket legen har skrevet navn på og det de blir tilbud å bytte til. 17 prosent svarer «vet ikke».
Høstens Apotekbarometer viser at 73 prosent av de spurte har opplevd at apoteket foreslår å bytte til et annet likeverdig legemiddel enn det legen har skrevet på resten. Kun 14 prosent opplever det som negativt.
Hva er medisinbytte?
Det er myndighetene som har bestemt at apotekene skal tilby kundene det rimeligste merket av legemiddelet når det er flere å velge mellom. Hensikten er at verken du som pasient eller samfunnet skal betale mer enn nødvendig for behandlingen. Statens legemiddelverk garanterer at medisiner som er godkjent for bytte har samme virkning. Lurer du på hvordan et legemiddel kommer på byttelisten? Les her.
Hva er medisiner med samme virkning?
Når legen skriver ut en resept på et legemiddel, er det virkningen legen er opptatt av. Samme medisin kan produseres av flere firmaer, og medisinene får ulike navn. Medisinene kan også ha ulik form og farge, men virkestoffet er det samme. Du som pasient får alltid den behandlingen legen har bestemt.
Hva er forskjellen på original og kopi?
Det første godkjente legemidlet med en bestemt virkning kalles original. Når det kommer nye legemidler med samme virkning og et annet navn, kalles de generiske eller biotilsvarende legemidler. Medisin med samme virkning kan ha forskjellig utseende. En årsak til dette er at medisinene kan være laget på ulike måter, og dette avgjør om tablettene for eksempel skal være hvite eller fargede, runde eller ovale.
Les mer om medisinbytte i apotek på helsenorge.no