Før apotekansatte gir ut medisiner eller helseopplysninger, må apotekansatte sjekke at mottakeren har rett til å få dette. (Foto Espen Solli)
Før apotekansatte gir ut medisiner eller helseopplysninger, må apotekansatte sjekke at mottakeren har rett til å få dette.
– Det betyr at de ansatte på apoteket må be om legitimasjon hvis kunden er ukjent. I tillegg må de be om fullmakt og legitimasjon hvis noen andre enn pasienten henter medisinen, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
I Norge er det strenge regler for informasjonssikkerhet og personvern. Apotekansatte må sørge for at disse reglene følges når de gir ut medisiner eller helseopplysninger.
– Det ble innført nye og strengere EU-regler i 2018. De aller fleste har nå blitt vant til å vise legitimasjon på apoteket for å hente ut medisiner på resept. For mange er dette nå en vanesak, sier Andresen.
Her er noen råd og tips fra apoteket:
- Vis legitimasjon uoppfordret når du ber om reseptinformasjon eller henter reseptvarer. Det gir raskere service og økt sikkerhet.
- Hvis andre skal hente for deg, må de ha fullmakt og din legitimasjon (eller kopi). De må også vise egen legitimasjon. Det er mulig å lagre fullmakten i det aktuelle apoteket.
- Når du henter reseptvarer for egne barn under 16 år, trenger du ikke fullmakt. Apoteket kan stille kontrollspørsmål for å bekrefte at du er foresatt.
Dette er gyldig legitimasjon på apoteket:
- Pass (ikke nødpass)
- Førerkort (også digitalt)
- Bankkort med bilde
- Nasjonalt ID-kort
- Norsk reisebevis for flyktninger
- Asylsøkerbevis