Hvorfor er praksis en viktig del av farmasistudiet?
Apotekpraksisen er en viktig og annerledes del av farmasistudiet, og mange studenter har store forventninger. For apotekene er perioden en mulighet til å synliggjøre apotekets oppgaver.
Ifølge veileder for studieoppholdet i apotek skal praksisperioden «gi studenten anledning til å trene på reelle arbeidssituasjoner, gjøre bruk av teoretisk kunnskap og styrke studentens kunnskap om arbeidsfeltet».
Praksisstudier er viktig for å gi en større forståelse av hvordan farmasøytisk kompetanse kommer individer og samfunn til gode, står det blant annet i «Håndbok for studieopphold i apotek».
– Formålet med apotekpraksis er at studenten skal bruke kunnskapen sin for å løse aktuelle farmasifaglige oppgaver, utvikle yrkesetiske holdninger og ferdigheter som bare kan læres i praksis, sier Janne Smedberg, seniorrådgiver og ansvarlig for praksis hos Apotekforeningen.
Hun forteller at apotekeren skal tilrettelegge for at studenten får veiledning og vurdering av praksisveileder i apoteket. Utdanningsstedet har ansvar for oppfølging av student og praksisveileder under praksisoppholdet.
Over 202 farmasistudenter har fått tildelt praksisplass. Totalt kunne de velge mellom 597 praksisplasser.
Viktig med faglig refleksjon
– Studenten skal delta mest mulig i apotekarbeidet. Samtidig er det viktig at det blir tid til faglig fordypning der studenten kan reflektere og løse aktuelle problemstillinger eller oppgaver, forteller Smedberg, og fortsetter.
Praksis i apotek regnes som obligatorisk undervisning. Den ukentlige tilstedeværelse skal være 37,5 timer inkludert eventuell studiedag og matpause.
– Uansett tilstedeværelsestidspunkt skal studenten være student og ikke ordinær arbeidstaker.
For å få bestått praksis må studentene ha oppfylt krav om tilstedeværelse, bestått alle obligatoriske oppgaver og vurdert som bestått av veileder.
Studentenes muligheter i praksis
Ifølge veileder for studieoppholdet i apotek skal praksisperioden «gi studenten anledning til å trene på reelle arbeidssituasjoner, gjøre bruk av teoretisk kunnskap og styrke studentens kunnskap om arbeidsfeltet».
– Praksis i apotek gir god trening i kommunikasjon og styrker farmasistudentenes karrieremuligheter senere i arbeidslivet. Studentene oppfordres til relevant hospitering for å oppnå flest mulig av læringsutbyttene som er satt for studieoppholdet i apotek, sier Smedberg.
– All hospitering skal gi faglig utbytte og skal på forhånd være avtalt med veileder.
Om praksis i apotek
I 2024 tilbyr 471 apotek 597 praksisplasser. 202 farmasistudenter har fått tildelt plass. Praksis i apotek regnes som obligatorisk undervisning. Den ukentlige tilstedeværelse skal være 37,5 timer inkludert eventuell studiedag og matpause. Det er ikke anledning til å ta ferie under studieoppholdet. For mer informasjon og innlogging gå til praksispoolen.no.
Praksisperioder i 2024:
- Nord universitet, Bachelor, 05.02 - 07.06
- OsloMet, Bachelor: 19.02 - 07.06 og Master: 15.04 - 07.06
- Universitetet i Bergen, Master: 03.01 - 07.06
- Universitetet i Oslo, Master: 08.01 - 07.06
- Universitetet i Tromsø, Bachelor: 19.02 - 07.06 og Master: 02.04 - 24.05