Hver åttende koronavaksine settes i apotek
I juni har 12 prosent av alle koronavaksiner blitt satt i apotek. Mange kommuner har overført vaksineansvaret til apotek, men tilbudet kan opphøre 30. juni om ikke betalingsordningen forlenges.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Hanne Andresen mener apotekene er viktige for å sikre befolkningen koronavaksinering fremover.
I løpet av våren har et trettitalls kommuner overlatt ansvaret for å sette koronavaksiner til lokale apotek. Det har ført til at en stadig større andel av vaksinene nå settes i apotek.
– Hittil i år har apotek sørget for litt over tre prosent av alle koronavaksinene som er satt. De siste ukene har vi sett at en del kommuner har avviklet sitt eget tilbud, og overlatt til apotek de har avtale med å gi befolkningen et godt vaksinetilbud. Det viser at apotekene kan ta det store samfunnsansvaret det er å tilby denne tjenesten, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Basert på Folkehelseinstituttets SYSVAK-statistikk og Farmaloggs legemiddelstatistikk, som viser antall personer som har tatt koronavaksine, fremkommer det at 12 prosent av alle vaksineringer som er registrert, er satt i et apotek hittil i juni.
Trenger rask avklaring om betaling
Apotekene har hittil i år satt over 55 000 koronavaksiner på vegne av kommunene. Det er staten som finansierer vaksineringen i apotek, som gjøres på de samme økonomiske vilkårene som hos fastleger mv.
– Taksten apotekene får er fastsatt i forskriften om nasjonalt vaksineprogram, og er tidsbegrenset. Etter 30. juni kan ikke apotekene få dekket utgiftene sine lenger, hvis ikke Helse- og omsorgsdepartementet forlenger betalingsordningen. Det er overraskende at ikke dette har kommet på plass, når vi nå ser at apotekene får en stadig mer sentral rolle i vaksinasjonsarbeidet, mener Andresen.