Det var gode innspill fra ulike deler av helsesektoren da Virke inviterte til debatt om hvordan helsetjenesten bør organiseres i fremtiden. Debatten ble ledet av Per Gunnar Dahl fra Virke.(Foto: Apotekforeningen)
– Under pandemien fikk vi en del nyttige erfaringer. Apotek var i all hovedsak eneste tilgjengelige førstelinje helsetjeneste. Det var vanskelig å få legetime og vi erfarte at folk ble mer oppmerksomme på kompetansen i apotek. Vi fikk andre spørsmål enn det vi var vant til, og mange har fortsatt med å stille relevante spørsmål på det lokale apoteket, sa Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
Den situasjonen førte også til at apotekene hadde hyppigere kontakt med legene.
– Det var en fin erfaring. Først og frem fordi vi fikk vist frem legemiddelkompetansen vår, forteller Andresen.
Må endre organiseringen i helsevesenet
En av debattantene som skulle få litt temperatur blant paneldeltakerne var historiker og rådgiver i tenketanken Civita, Aslak Storsletten. Han mente at selv om det er flere sykepleiere per innbygger i Norge enn i Sverige er ikke den norske helsetjenesten bedre.
– Jeg tror Helsepersonellkommisjonen er inne på veldig mye og tør å si noe som vi ikke har turt før. Det de implisitt sier er at organisering i helsevesenet må være annerledes, sa Storsletten.
Han fikk klare tilbakemeldinger fra både representanten fra Sykepleieforbundet og Kari-Jussie Lønning, lege og leder av Modum bad.
– Etter 15 år med lederoppdrag var det ikke lett å kjenne igjen din beskrivelse. Det er utfordringer med organiseringen, men det er et godt samarbeid med tillitsvalgte som vi må bygge videre på. E Leger må få gjøre legeoppgaver, sykepleiere må få være sykepleiere, sa Lønning, som også var opptatt av at kvaliteten i helsetjenesten må opprettholdes når endringer iverksettes.
Optikere og farmasøyter kan avlaste legene
Hans Torvald Haugo, Generalsekretær i Norsk Optikerforbund var tydelig på at optikere også kan avlaste med å gjøre flere oppgaver som i dag gjøres av bla øyeleger. For optikerne er det frustrerende at man ser blant annet barn må vente i lang tid på undersøkelser som kan utføres av optikere.
Ragne Quinteros, Fylkesleder i Norsk sykepleierforbund var opptatt av at vi må ha en helsetjeneste som er tilgjengelig for alle. Hun var svært bekymret for at så mange sykepleiere slutter i yrket. Det er en problemstilling som det haster med å løse.
Hun mente at utfordringene er store og at farmasøytens kompetanse kunne utnyttes bedre:
– Vi er nødt til å se på hele helsetjenesten. Jeg vet at farmasøyter er noen av de viktigste samarbeidspartnere i hjemmetjenesten og andre steder, fordi de har en kunnskap jeg ikke har, sa Quinteros.
Smarte løsninger kan gi bedre kvalitet
Fagdirektøren i Apotekforeningen Hanne Andresen fikk godt frem budskapet om at apotekene og bedre arbeidsdeling kan være en del av løsningen:
– Oppgavefordeling betyr ikke at kvaliteten skal reduseres. Kanskje vi kan finne smarte løsninger slik at kvaliteten blir enda bedre. Vi har mange forslag til hva vi kan bidra med når det gjelder riktig legemiddelbruk. Vi kan også gjøre mer på forebygging som for eksempel vaksinering, sa Andresen.