Hva betyr e-helse for apotek?
Apotek.no har tidligere skrevet om Apotekforeningens ambisjoner om en sterkere posisjon innen e-helse, men hva er egentlig e-helse? Her forklarer vi noen av de mest kjente begrepene.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Figuren er lånt fra Norsk Helsenett sine nettsider og viser hvordan de ulike delene bygger på hverandre.
Ifølge Store medisinske leksikon er e-helse bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) for å forbedre effektivitet, kvalitet og sikkerhet i helse- og omsorgssektoren.
Løsninger innen e-helse skal bidra til å øke kvaliteten i legemiddelhåndteringen og gi bedre pasientsikkerhet. Legemiddelhåndtering er en av apotekets viktigste oppgaver. For at apoteket skal kunne utlevere legemidler må pasienten ha en resept, i over 90 prosent av tilfellene er det en e-resept.
E-resept ble innført i 2012. Ifølge Norsk Helsenett brukes begrepet både om den elektroniske resepten som rekvirenter skriver ut og sender til Reseptformidleren, og for å beskrive den elektroniske samhandlingskjeden der selve resepten bare er en av mange elektroniske meldinger. E-resept formidler også resept- og legemiddelopplysninger til kjernejournal.
Kjernejournal er en elektronisk tjeneste som inneholder viktige opplysninger om helsen til alle innbyggere i Norge. Alle kan se sin kjernejournal ved å logge inn på helsenorge.no. På helsenorge.no skal det også komme frem hvilke vaksiner man har tatt, for eksempel influensavaksine satt i apotek.
Multidose er maskinelt pakkede legemidler. Med Multidose i e-resept kan rekvirenter sende en liste over alle legemidler en multidosepasient bruker. Listen kalles en "multidosemelding" og sendes til et multidoseapotek som pakker multidosen basert på legemiddellisten og tilhørende resepter. Multidose i e-resept sikrer trygg legemiddelbruk basert på elektroniske rutiner og oppdaterte legemiddellister. Det innebærer elektronisk dialog mellom fastlege og multidoseapotek[1].
Pasientens legemiddelliste (PLL) er under utvikling, og skal bli en oversikt som viser aktuelle legemidler og legemiddelreaksjoner for en pasient. Det er legen som har ansvaret for å lage og oppdatere PLL. Helsepersonell som har tjenstlig behov, skal få tilgang til PLL fra Reseptformidleren. Siden PLL er under utarbeidelse er ikke rollen til apotekansatte avklart enda.
[1] https://www.nhn.no/e-resept/om-e-resept/