Å jobbe i apotek er lærerikt, og det er et godt avbrekk fra studiehverdagen. Det er også svært god erfaring å ha når man skal ut i praksis, sier Margrethe Helmersen, farmasistudent ved UiT. (Foto: privat)
Hvorfor valgte du å studere farmasi?
For meg var det kombinasjonen av fag og det å arbeide med mennesker som gjorde at jeg endte opp med farmasistudiet. I tillegg vet jeg at man nærmest er garantert jobb etter endt studie, noe som også er en motivasjon.
Men det var egentlig litt tilfeldig. Etter videregående var jeg svært usikker på hva jeg ville studere, men jeg likte realfag. Jeg hadde vært innom tanken på medisinstudiet, for jeg synes alt om hvordan kroppen fungerer er interessant. I tillegg er det svært givende å jobbe med mennesker, men jeg ønsket ikke den typen pasientkontakt. Bioingeniør og biomedisin ble også vurdert.
Søknadsfristen nærmet seg, og valgte falt på et årsstudium i medisinske og biologiske fag ved NTNU i Ålesund. På den måten fikk jeg testet studentlivet og kjenne på om dette var et fagområde jeg likte. Før NTNU fikk jeg tilbud om sommerjobb på apotek i hjembyen. I løpet av sommeren merket jeg at dette var noe jeg kunne like.
Da jeg flyttet til Ålesund skaffet jeg meg jobb som ekstrahjelp på apotek. Jeg skjønte fort at denne type pasientkontakt passet meg!
Det var da jeg bestemte meg for å søke farmasi.
Hvordan er farmasiutdanningen?
Utdanningen er krevende, men også svært interessant. Vi er innom mange ulike emner som fysiologi, statistikk med koding, cellebiologi og kjemi. Det er mye kjemi. Vi lærer hvordan legemidler virker i kroppen, helt ned på mikronivå. Det er også en del laboratoriearbeid. Da lager vi salver, miksturer og kapsler.
Vi har gode forhold til foreleserne. Det er lett å ta kontakt hvis det er noe man lurer på. Det går fint - til tross for at det er mye å gjøre!
Hvordan er studiemiljøet?
På universitetet i Tromsø er det generelt et godt og inkluderende studentmiljø! Dette gjelder også for farmasistudiet, både innad i klassene, og på tvers av kullene.
Vi har et eget farmasibygg, hvor man stadig møter kjente ansikter i gangene, både fra bachelor og master.
Ved hvert studiested for farmasi er det egne linjeforeninger, som bidrar svært mye til det sosiale. Det jeg synes er spesielt fint med å være medlem av linjeforeningene, er at man automatisk blir medlem av Nopsa, den nasjonale foreningen for farmasistudenter i Norge.
På denne måten får man et godt innblikk i hva som foregår på de andre studiestedene, samt hva som skjer internasjonalt i farmasi-verdenen. Og der skjer det mye!
Kan man jobbe ved siden av studiet?
Ja, de fleste jeg kjenner har en jobb på siden av studiet. Jeg to ulike arbeidsplasser hvor jeg er tilkallingsvakt. Da kan jeg selv bestemme når det passer å jobbe. Noen uker har jeg flere vakter, andre uker har jeg færre vakter.
De fleste, gjør som meg og jobber på apotek ved siden av studiene.
Å jobbe i apotek er lærerikt, og det er et godt avbrekk fra studiehverdagen. Det er også svært god erfaring å ha når man skal ut i praksis.
Hvor ser du for deg å jobbe etter utdanningen?
Universitetet er flinke til vise hva arbeidslivet har å tilby, og arrangerer årlige karrieredager.
Jeg trives veldig godt med å jobbe i apotek. Jeg ser ikke bort ifra at jeg kan bli apoteker en dag. Planen er derfor å ta master når jeg er ferdig med bacheloren. Som apoteker får jeg møte mennesker, være en del av et trivelig arbeidsmiljø og jobbe med faget jeg liker. I tillegg innebærer det mer administrative oppgaver, organisering og personalledelse, noe jeg liker godt.
Samtidig tror jeg det er svært givende å gå i en retning som jobber mer klinisk, gjerne på sykehus. Det vil være en annen type pasientkontakt enn på apotek, med andre problemstillinger som skal løses i et tverrfaglig team. Jeg er også veldig nysgjerrig på legemiddelindustrien, f.eks. innenfor markedsføring, med å lage planer, kampanjer og prosjekter innenfor aktuelle terapifelt.
Farmasi gir en rekke muligheter, så jeg regner med at veien blir til mens jeg går!