Forskrift om farmasøytutdanningene skal sikre likeverdig tilbud i hele landet
Kunnskapsdepartementet har fastsatt Forskrift om nasjonal retningslinje for farmasøytutdanningene; bachelor- og masterutdanning i farmasi. Forskriften gjelder fra 1. februar.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Ny forskrift om farmasøytutdanningene skal sikre et nasjonalt likeverdig og faglig minimumsnivå.
Forskriften skal sikre et nasjonalt likeverdig og faglig minimumsnivå, slik at kandidatene som uteksamineres har en felles sluttkompetanse, uavhengig av hvor i landet utdanningen tas. Farmasiutdanningene skal fremstå som helhetlige der faglig innhold, pedagogiske virkemidler og praksisstudier skal kobles sammen slik at læringsutbyttene oppnås.
Læringsutbyttene for farmasøytutdanningene er formulert under følgende kompetanseområder:
- Legemidler og helse
- Pasientsikkerhet og kvalitetssikring
- Kommunikasjon, samarbeid og tverrprofesjonell samhandling
- Legemidler og samfunn
- Forskning, utvikling og innovasjon
Læringsmålene vil også være styrende for praksisstudiene. Praksisstudiene i bachelorutdanningen skal ha en varighet på totalt fire måneder, de skal være to måneder i den toårige masterutdanningen og seks måneder i den integrerte masterutdanningen. Disse reglene er like for alle farmasiutdanninger i hele EU/EØS.
For utdanningsinstitusjonene betyr den nye forskriften at læreplanene må tilpasses i forhold til denne, dette vil også gjelde for apotekpraksis.
Arbeidet med forskrifter for alle helsefagutdanningene er gjort av Rethos-prosjektet (RETningslinjer for Helse- Og Sosialfagsutdanningene), i regi av Kunnskapsdepartementet. For farmasøytutdanningene har prosjektet pågått i 2018 og -19. Prosjektgruppen har bestått av representanter fra utdanningene, yrkeslivet og studentene.