Gå til innhold
– Summen av statsbudsjettet er at apotekene får redusert sine inntekter, sier en skuffet Oddbjørn Tysnes.

– Summen av statsbudsjettet er at apotekene får redusert sine inntekter, sier en skuffet Oddbjørn Tysnes.

I budsjettet fra Helse- og omsorgsdepartementet foreslås det å redusere apotekenes avanse med 24 millioner kroner. Kuttet gjennomføres ved å redusere avansen fra 2,5 til 2,25 prosent på den delen av legemiddelprisen som er over 200 kroner.

– Vi hadde forventet at staten ventet til 2018-budsjettet med å gjøre endringer i apotekavansen. Da har de fått utredningen fra Statens legemiddelverk som skal gi det faglige grunnlaget for å gjøre endringer i avansemodellen. Det er ingen ting som tilsier at denne utredningen vil vise at det er grunnlag for noe avansekutt, sier Tysnes.

Samtidig som avansen reduseres, forslår regjerningen også å endre satsen for legemiddelomsetningsavgiften fra 0,55 til 0,45 prosent. Dette er en avgift apotekene betaler til staten av hvert reseptlegemiddel de selger. Den lavere satsen betyr at apotekene får en samlet redusert avgift på 16 millioner kroner.

– Summen av dette er at apotekene får redusert sine inntekter. Den største belastningen får sykehusapotekene, som staten selv eier. Dette er et inntektstap apotekene burde unngått, men det er først og fremst synd at regjeringen gjør endringer i avansen uten nødvendig kunnskap om konsekvensene, mener direktør for næringspolitikk Oddbjørn Tysnes.

Les også: Norske priser på nivå med Sverige og Danmark

Pasientene får beholde Inhalasjonsveiledning

I fremlegget til statsbudsjett foreslår regjeringen å videreføre bevilgningen på fem millioner kroner til apotektjenesten Inhalasjonsveiledning. Tjenesten skal sørge for at astma- og kolspasienter får bedre effekt av inhalasjonsmedisinene sine.

Tjenesten skal evalueres av Helsedirektoratet i løpet av første halvår 2017, og bevilgningen som var ny i 2016, videreføres i påvente av denne evalueringen.