Folk flest foretrekker å få råd ansikt-til-ansikt
Tre av fire tror de får best informasjon og veiledning i apotek, sammenlignet med nettapotek. 15 prosent tror de vil få like god informasjon begge steder.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
På spørsmål om hvor man foretrekker å kjøpe reseptlegemidler svarer 81 prosent «fysiske apotek». Fem prosent svarer «nettapotek». 73 prosent tror de får best informasjon og veiledning om legemidler i et fysisk apotek.
Det viser en undersøkelse Kantar har gjennomført på vegne av Apotekforeningen.
På spørsmål om hvor man foretrekker å kjøpe reseptlegemidler svarer 81 prosent «fysiske apotek». Fem prosent svarer «nettapotek». 73 prosent tror de får best informasjon og veiledning om legemidler i et fysisk apotek. Blant de over 60 år er andelen 84 prosent.
– At flertallet foretrekker å kjøpe reseptmedisinene sine i et fysisk apotek, henger nok sammen med hvor de tror de får best informasjon og veiledning. Å bidra til riktig legemiddelbruk er en av apotekenes viktigste oppgaver. Ved å tilby tilpasset råd og veiledning, får pasientene hjelp til å bruke legemidlene sine riktig, sier Hanne Andresen, farmasøyt og fagdirektør i Apotekforeningen.
7 av 10 får uoppfordret informasjon
Ifølge «God apotekpraksis» skal apoteket gi råd og veiledning ved reseptekspedering, slik at pasienten forstår formålet med behandlingen og hvordan legemidlene skal brukes og oppbevares.
– Undersøkelsen viser at 71 prosent får uoppfordret informasjon om hvordan de skal bruke legemidlene, når de får utlevert legemidler på resept. Det er bra, men det kunne vært enda høyere, oppgir Andresen.
Færre er negative til medisinbytte
72 prosent svarer at de har blitt anbefalt medisinbytte i apoteket. Det er en oppgang på seks prosentpoeng siden 2018. Blant de som bruker reseptlegemidler fast, er andelen høyere.
40 prosent av de som blir spurt om å bytte opplever dette som positivt. 44 prosent svarer «verken eller» og 15 prosent er negative.
– Det er den laveste andelen som er negative til medisinbytte på mange år. Det viser at folk stoler på informasjonen de får om bytte og at ordningen har blitt godt kjent. Foreslår vi et bytte, er det fordi vi vet at alternativet er likeverdig, avslutter Andresen.
De viktigste funnene i undersøkelsen:
- 81 prosent svarer at de foretrekker å kjøpe reseptlegemidler i fysiske apotek. Fem prosent foretrekker nettapotek og 12 prosent svarer «spiller ingen rolle». Blant de over 6o år svarer 9 av 10 at de foretrekker fysiske apotek når de skal kjøpe reseptlegemidler.
- 73 prosent tror de får best informasjon og veiledning om legemidler i et fysisk apotek. Blant de over 60 år er andelen 84 prosent.
- 72 prosent svarer at de har opplevd at apoteket anbefaler å bytte til et annet likeverdig legemiddel. Blant de som bruker ett eller flere reseptpliktige legemidler fast, er andelen enda høyere (80 prosent).
- 40 prosent opplever å bli spurt om å bytte som positivt. 44 prosent svarer «verken eller». 15 prosent er negative. Blant de som ikke bruker reseptpliktige legemidler fast er andelen som opplever dette enda høyere.
Om Apotekbarometeret
Formålet med undersøkelsen er å følge forbrukernes holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi for å gi et representativt inntrykk av befolkningens holdninger. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 13. – 22. oktober 2021. 1010 personer har besvart undersøkelsen. Feilmarginene er på +/- 3%-poeng i de spørsmålene der hele utvalget er med.