Gå til innhold

– Vi mener at en inflasjonsjustering av de faste satsene i apotekavansen er et naturlig første steg for å bedre apotekens rammevilkår, sier Englund. (Foto: Apotekforeningen/ Nicolas Tourrenc)

Thor-Arne Englund i Apotekforeningen viser til at betalingen apotekene får for å håndtere reseptlegemidler har stått uendret på 29 kroner siden 2019, mens apotekenes utgifter til lønninger og alt annet har økt med minst 15 prosent i samme periode.

– Det er nok naivt å tro at apotekene blir en budsjettvinner når regjeringen nå er samlet til sin siste budsjettkonferanse før statsbudsjettet legges frem i oktober. Men det er lov å håpe. Når staten bestemmer hvor mye apotekene kan tjene på det meste av produktene de selger, må de også sørge for at betalingen holder tritt med pris- og lønnsutvikling, sier Englund.

Apotekforeningen mener de faste kronetilleggene i apotekavansen må økes, og at det må innføres årlig inflasjonsjustering som prinsipp.

Figur: Utvikling av verdien av kronetillegg pr legemiddelpakning apotekene selger - 2019-2023 

 

Svekket krone er ekstra krevende for apotek

I tillegg til prisveksten, som har gitt store økte kostnader for apotekene, har også kronekursen svekket seg mot Euro.

Mange av varene i apoteket handlet inn fra produsenter i Europa og betales i Euro. I januar 2019 kostet en Euro litt under 10 kroner. Nå koster den nesten 12 kroner. En stor del av disse varene er prisregulert av staten, men den statlige prisreguleringen tar ikke hensyn til at kronen er kraftig svekket.  

– Det gjør det ekstra krevende å sikre en god apotekøkonomi i Norge. Særlig alvorlig er det når vi nå går inn i en tid med flere eldre innbyggere, og økt behov for veiledning om riktig legemiddelbruk.

Risikerer svekket apotektilbud

Apotekforeningen har skrevet en kort rapport om apotekenes økonomiske rammevilkår, som viser en krevende apotekøkonomi.

Dette er noen av de mulige konsekvensene av svekket apotekøkonomi;

  • Apoteknedleggelser og lengre reisevei for pasienter og kunder
  • Mindre tid til veiledning om riktig legemiddelbruk – til tross for økende behov
  • Flere pasienter vil kunne rammes av legemiddelmangel
  • Svekket helseberedskap.

Utviklingen er fortsatt mulig å snu

Apotekforeningens rapport skisserer også hvordan den negative trenden kan snus:

– Det er ikke nødvendigvis store grep som må tas. Vi mener at en inflasjonsjustering av de faste satsene i apotekavansen er et naturlig første steg. Det gir et mye mer forutsigbart og godt økonomisk grunnlag for å sikre den gode norske apotekmodellen for fremtiden. I tillegg er tiden inne for å heve de minste trinnprisene for å unngå at flere legemidler får så lave priser at produsentene ikke kan eksportere til Norge. Dette er vår enkleste forsikring mot legemiddelmangel, avslutter Englund.

I rapporten Apotekenes økonomiske rammevilkår argumenterer Apotekforeningen for hvorfor betalingen må økes, og beskriver hva som kan bli konsekvensene hvis betalingen ikke økes i takt med prisutviklingen ellers i samfunnet.