Gå til innhold
Norges nordligste universitet har hatt en økning på 18 prosent i antall søkere som har farmasi på førsteplass sammenlignet med i fjor. (Illustrasjon Shutterstock)

Norges nordligste universitet har hatt en økning på 18 prosent i antall søkere som har farmasi på førsteplass sammenlignet med i fjor. (Illustrasjon Shutterstock)

Det viser tall fra Samordnet opptak.

– Tallene fra Samordna opptak er litt nedslående, når vi vet at vi har et stort behov for flere flinke farmasøyter i spennende jobber fremover. Men en forklaring til nedgangen i søkningen til farmasi er at det er nye opptakskrav til bachelorutdanningen. Kjemi er fra 2018 tatt inn som et kvalifikasjonskrav. Vi hadde forventet lavere søkertall, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen, og legger til:

– Og i fjor opplevde farmasiutdanningene stor interesse, så at det er en viss tilbakegang i år er ikke så overraskende. Søkertallene i år er omtrent på samme nivå som i 2016, og det er bra, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.

Det er nesten tre søkere med farmasi som førstevalg per studieplass, så det er god grunn til å tro at alle studieplassene blir tatt i bruk.

– Det er med andre ord ikke grunn til bekymring på vegne av farmasistudiene foreløpig. Det som derimot er bekymringsfullt, er at det fortsatt er farmasøytmangel i Norge. Vi ønsker å få finansiering til flere studieplasser. Særlig krevende er finansieringen i Bergen, der man fortsatt ikke har fullfinansiert utdanningen, sier Lund.

I følge Samordnet opptak er det stor økning i søkere til farmasistudiene ved Universitetet i Tromsø.

– Norges nordligste universitet har hatt en økning på 18 prosent i antall søkere som har farmasi på førsteplass sammenlignet med i fjor. Fra 2016 er det en økning på omtrent 50 prosent. Kanskje dette har noe med at UiT er det eneste universitetet som i dag tilbyr et 3+2 løp, spør Lund.

Alle helsefagene har i år en samlet vekst på 3,9 prosent.

– Vi trenger flere søkere til helsefag fremover. Hvis vi skal møte den aldrende befolkningens behov i fremtiden er det estimert at opp mot en tredjedel av studentene må søke seg til helsefag innen 2030. Her må vi virkelig begynne å ta grep, sier Lund.