– Farmasøytene fant og løste problemer med hver 9. elektroniske multidoseresept, noe som kan skyldes at farmasøyten har tilgang til mer informasjon mener Anette Vik Jøsendal. Foto: Sjarm fotostudio AS
Rundt 100 000 nordmenn får legemidlene sine ferdig pakket i forseglede poser (multidose). De aller fleste har papirbasert multidose. Feil og manglende oppdatering av papirlistene har skapt utfordringer for apotekene.
Multidose i e-resept (også kalt e-multidose) er en elektronisk løsning som gir multidoseapotekene tilgang til en oppdatert liste over alle legemidler og kosttilskudd en multidosepasient bruker. Multidoseansvarlig lege sender e-multidose via Reseptformidleren.
Skal bedre pasientsikkerheten
– Multidose i e-resept er et viktig tiltak for å øke pasientsikkerheten. Farmasøyter er viktige sikkerhetsnett som fanger opp problemer med reseptene, men vi må jobbe bedre sammen og plassere ansvaret på rett sted, sier Anette Vik Jøsendal, som arbeider ved Nasjonalt senter for e-helseforskning i Tromsø.
Før jul disputerte hun ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. Doktoravhandling hennes handler om hvordan digitale multidoseløsninger påvirker pasientsikkerheten og ansvarsforholdet mellom lege og apotek. Hun fant at det var forskjell på papirbasert og elektronisk forskrivning for pasienter som får multidose.
– Farmasøytene fant og løste problemer med hver 9. elektroniske multidoseresept de ekspederte. Dette er høyere enn det vi finner på papirmultidose, noe som kan skyldes at farmasøyten har tilgang til mer informasjon om disse pasientene, sier Jøsendal.
Økt arbeidsbelastning
Jøsendal intervjuet både sykepleiere og apotekfarmasøyter i studien. Hun forteller at innføringen av multidose i e-resept ga økt arbeidsbelastning for farmasøytene spesielt.
– Særlig gjaldt det å minne multidoseansvarliglege på å fornye e-resepter. Legene skriver ofte e-resepter med små pakninger, en pakke på 30 tabletter varer ikke så lenge når pasienter bruker medisinen fast hver dag, sier Jøsendal.
Ved papir-basert multidose kan multidoseapoteket levere ut for ett års forbruk på alle legemidler på listen. Med multidose i e-resept, har imidlertid hvert enkelt legemiddel sin egen resept og kortere varighet.
I et annet tilfelle hadde en pasient vært på sykehuset og sykehuslegen hadde endret dosering på et legemiddel, men den gamle e-resepten var ikke slettet fra Reseptformidleren.
– Farmasøyten måtte ringe multidoseansvarlig lege for å avklare riktig dosering slik at pasienten ikke skulle få utlevert dobbelt opp, sier hun.
Jobber med felles utfordringer
Apotekforeningen deltar i styringsgruppen for prosjektet multidose i e-resept og koordinerer arbeidet med innføring av e-multidose på vegne av hele bransjen.
– Vi jobber med å løse bransjefelles utfordringer i forbindelse med innføring av multidose i e-resept, sier Maren Krogh, seniorrådgiver i Apotekforeningen.
– Det er viktig med klare rolle- og ansvarsforhold slik at overgang til og innføring av e-multidose ikke gir økt arbeidsbelastning for multidoseapotekene, fortsetter hun.
Om doktorgradsavhandlingen:
Avhandlingen består av fire deler, deriblant en studie som sammenligner antall feil før og etter innføring av multidose i e-resept. Du kan laste ned hele avhandlingen her.
Om multidose:
- Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine.
- Det er rundt 100 000 pasienter i Norge som får legemidlene sine ferdig pakket og forseglet i poser som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt.
- De aller fleste pasienter har papirbasert multidose. Det betyr at multidoseansvarlig lege sender legemiddellisten per post eller med faks til apoteket.