– Farmasøytene må bruke og styrke legemiddelkompetansen
– Der det er legemidler i helsetjenesten, der skal det også være en farmasøyt. Den nye lederen i Farmaceutene har satt seg store mål.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Apotekene har en unik posisjon som lett tilgjengelig, lavterskel helsetjeneste. Det gir et godt utgangspunkt for å bygge opp flere farmasifaglige tjenester, mener Urd Andestad.
Urd Andestad har en fortid i apotek, i offentlig forvaltning og senest i legemiddelindustrien. Nå har hun tatt på seg vervet som farmasøytenes fremst talsperson, som leder for Norges Farmaceutiske Forening. Hun er opptatt av å sette farmasøytene på det helsepolitiske kartet.
– Farmasøyter flest er ikke de som roper høyest eller stikker hodet frem. Der har vi mye å hente. Vi må bli flinkere til å få vist frem kompetansen vår og hva vi faktisk kan bidra med for folks helse. Vi har etablert oss som en viktig ressurs i sykehusene. Nå må vi også få en tydeligere rolle i kommunehelsetjenesten, sier Andestad.
Hun tror noe av løsningen er at farmasøytene må bli en tydeligere og konstruktiv samarbeidspartner overfor andre deler av helsetjenesten. Farmasøytene må være mer aktive overfor beslutningstakere både lokalt og sentralt.
Flere farmasøyttjenester i apotekene
Selv om det er en stund siden Andestad selv arbeidet i apotek, har hun klare oppfatninger om hvilken rolle apotekene kan spille i helsetjenesten.
– Apotekene har en unik posisjon som lett tilgjengelig, lavterskel helsetjeneste. Det gir et godt utgangspunkt for å bygge opp flere farmasifaglige tjenester som kan gi pasientene en viktig merverdi. Medisinstart og Inhalasjonsveiledning er gode tjenester som det må bygges videre på, mener farmasøyt-lederen.
Digitalisering blir et viktig område fremover. Med flere digitale tjenester og gode it-løsninger kan farmasøytene få frigjort tid til å følge opp legemiddelbehandlingen. Hun er opptatt av at apotekene må ha økonomiske rammebetingelser som gjør at de kan satse på kjernevirksomheten sin. Det handler om riktig legemiddelbruk.
– Apotekforeningen og Farmaceutene har en felles interesse i å sikre apotekene både økonomiske og regulatoriske rammevilkår som gjør at farmasøytene kan tilby best mulig kundeveiledning. Å styrke farmasøytenes legemiddelrådgivning og kompetanse, er å styre apotekene som faghandel. Her må vi kunne samarbeide mer, tror Urd Andestad.
Koronakrisen
Selv om hun ikke har sittet i lederstolen i store deler av pandemien, har Andestad også en oppfatning av farmasøytenes bidrag under krisen. Også her mener hun farmasøytene burde stått tydeligere frem.
– Den farmasøytiske kompetansen har vært viktig under pandemien, og apotekene har også spilt en viktig rolle, men vi har ikke fått det tydelig nok frem. Apotekene burde vært en del av den kommunale kriseberedskapen, men der er vi ikke i dag. Apotekene og farmasøytene er en uutnyttet ressurser under helsekriser. Her har vi en vei å gå, mener hun.
Om apotekene kan få en rolle i covid-19-vaksineringen, vil det være ett skritt på veien. Derfor mener Andestad også det vil være viktig at farmasøytene får rett til å rekvirere vaksinene.
Nå ser hun frem til å bruke tiden sin på å styrke farmasøytenes posisjon og være med å videreutvikle farmasien de neste årene.