Europeisk apotekforening ønsker felles miljøtiltak for apotek
Apotek over hele Europa uttrykker bekymring for hvordan legemidler påvirker miljøet, og dermed også mennesker og dyr. Informasjon om riktig legemiddelbruk og sikker avfallshåndtering av legemidler er noe apotek kan bidra med.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
I mars utarbeidet den europeiske apotekforeningen PGEU et strategidokument om legemidler og miljø. På et møte nå i november, der også Apotekforeningen deltok, gjentok de budskapet herfra.
PGEU oppfordrer blant annet sine medlemsapotek til å:
- iverksette tiltak for å øke bevisstheten rundt riktig legemiddelbruk og riktig avfallshåndtering av legemidler hos befolkningen og helsepersonell
- utarbeide rutiner for å redusere legemiddelsvinn og implementere god avfallshåndtering for legemidler
Rydd skapet – lever gammel medisin til apoteket
I 2016 og 2017 var Apotekforeningen aktiv i en myndighetsinitiert kampanje for å få folk til å rydde medisinene sine, og deretter levere det de ikke brukte tilbake til apoteket. En undersøkelse fra 2016 viste at 40 prosent sjeldent eller aldri ryddet i medisinene sine. Kun halvparten returnerte medisinene til apoteket, mens 30 prosent ikke visste hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner. En veldig liten prosent kastet legemiddelrester i toalettet.
– Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet. Dessverre er det mange som likevel gjør dette. Under halvparten av oss tar med medisinene til apoteket, sa Audun Hågå i Legemiddelverket ved lanseringen av kampanjen januar 2016.
– Det skal ikke mye til for å bidra. Apotekene står klare til å ta imot dine gamle og ubrukte medisiner, sa han.
«Rydd skapet»-kampanjen var en oppfølging av Legemiddelmeldingen, og var et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann.