Gå til innhold

– England går nye veier for å løse landets helsekrise og mangel på allmennleger, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen. (Illustrasjon Shutterstock)

Får helsemyndighetene det som de vil, kan snart millioner av pasienter i England få resepter for syv vanlige sykdommer, flere blodtrykksmålinger og resepter på p-piller direkte i apotek. De som lider av øreverk, halsbetennelse, bihulebetennelse, impetigo, helvetesild, infiserte insektbitt og ukompliserte urinveisinfeksjoner kan få foreskrevet legemidler av en apotekfarmasøyt. Det skriver avisen The Guardian.

– England går nye veier for å løse landets helsekrise og mangel på allmennleger. De ser på tilgjengelig helsepersonell og omstrukturerer helsetjenesten for å avlaste spesielt legene. Slik kan de gi innbyggerne bedre helsehjelp og redusere ventetiden. Dette viser at det er mulig å bruke farmasøytene i apotek til å yte mer helsehjelp. Vi har også en fastlegekrise i Norge, om enn ikke like ille som i England, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen til apotek.no.

Helseplanen kan vedtas til uken

Reformene er laget for å frigjøre 15 millioner legekonsultasjoner i løpet av de neste to årene.

Leder for helsetjenestene i England (NHS), Amanda Pritchard, sa til avisen The Guardian at den «ambisiøse pakken» ville bidra til å endre hvordan omsorgen blir gitt innen helsevesenet.

­– Denne planen vil hjelpe oss å frigjøre millioner av avtaler til dem som trenger dem mest, i tillegg til å støtte ansatte slik at de kan bruke mindre tid på administrasjon og mer tid med pasienter, sa hun.

Helsepolitikerne har gjentatte ganger lovet å øke antall allmennleger. Men antallet kvalifiserte leger er redusert siden 2015. I dag mangler det flere leger enn noensinne og innen 2031 spås det at legemangelen vil dobles til 8 800 ledige stillinger. Antallet apotek i England er redusert med 160 de siste to årene, og det er nå 11 026 apotek i England.

Kritikerne av den nye helseplanen er bekymret for at ikke alle apotek har kapasitet eller plass til å gi dette tilbudet til innbyggerne. Apotekforeningen vil følge med på beslutningen når den tas i England og se hvordan ordningen etter hvert fungerer.

– Vi følger også tilsvarende utvikling i enkelte andre land som Norge kan sammenlikne seg med, Andresen i Apotekforeningen.