En halv million dansker får ikke tak i legemidlene sine
Legemiddelmangel er et økende problem i Danmark. Danmarks Apotekerforening har beregnet at 500 000 dansker går forgjeves på apoteket hvert år.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Situasjonen ved legemiddelmangel er ganske lik i Danmark og Norge, ved at apotekene løser et flertall av problemene for pasientene, sier Oddbjørn Tysnes.
Stadig flere legemidler mangler i apotekene. I langt de fleste tilfellene kan apoteket bistå innbyggerne ved å tilby et lignende legemiddel, skriver Danmarks Apotekerforening i en fersk analyse.
I sommer var det registrert 1 400 ulike legemiddelpakninger som ikke kunne skaffes i Danmark. Det er en økning på 75 prosent siden 2015. Men siden det ofte finnes likeverdige legemidler å bytte til, og ulike styrker og pakningsstørrelser av samme legemiddel, klarer de danske apotekene å løse problemene for mange av kundene.
Analysen viser at to prosent av apotekkundene må forlate apoteket med uforrettet sak, men mange av dem kan få medisinen de trenger dagen etter.
Lignende situasjon i Norge
En undersøkelse fra norske apotek, som ble utført i vinter, viser lignende resultater. Nesten to millioner ganger i året opplever pasienter at de ikke får med seg det legemiddelet som står på resepten. I 3/4 av tilfellene klarer apoteket likevel å skaffe legemiddelet eller et medisinsk fullgodt alternativ. Dermed er det om lag 500 000 tilfeller der pasienten ikke får tak i et fullgodt alternativ.
Les om Apotekforeningens undersøkelse om legemiddelmangel her
– Undersøkelsen fra Danmarks apotekerforening viser at legemiddelmangel har truffet danskene med full styrke. Situasjonen er ganske lik som i Norge, ved at apotekene løser et flertall av problemene for pasientene. Samtidig er det omtrent like mange situasjoner der pasienten ikke får en fullgod løsning i apoteket, kommenterer Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.
Han påpeker at det er vanskelig å sammenligne antallet mangelsituasjoner mellom landene, fordi det er så mange og ulike måter å telle legemiddelmangel på.
– Antallet situasjoner der apoteket ikke finner et fullgodt alternativ, er kanskje den beste metoden for å sammenligne den reelle legemiddelmangelen over landegrensene, mener Tysnes.