Gå til innhold
Bilde av Anne-Lise Härter

- Det er urimelig at e-resept har manglende datakvalitet som påfører apotekbransjen kostnader det ikke kompenseres for, sier Anne-Lise Härter i Apotekforeningen.

Det er strenge krav og spesifikasjoner for å bruke den nasjonale løsningen E-resept. Eik, den nye bransjefelles IT-løsningen som er under innføring i apotekene og som skal erstatte dagens FarmaPro, er utviklet i henhold til disse kravene. Men legenes journalløsninger følger ikke alltid alle kravene.

– Det betyr at kvaliteten i dataene som kommer inn via Reseptformidleren i mange tilfeller blir for dårlig. Reseptformidleren sjekker ikke at informasjon som videreformidles er i tråd med vedtatte krav, forteller Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen.

Koster 50 millioner årlig

Den dårlige datakvaliteten påfører apotekene mye ekstra arbeid fordi feil må håndteres manuelt. I tillegg får bransjen betydelige merkostnader i form av tekniske utviklingskostnader.

I høringssvaret til endret forskrift om standarder og nasjonale e-helseløsninger skriver Apotekforeningen at «dette er nok et eksempel på offentlige løsninger apotekene er pålagt å bruke, som påfører bransjen betydelige merkostnader som ikke kompenseres.»

– Det er svært urimelig at en nasjonal e-helseløsning som e-resept har så dårlig datakvalitet at apotekbransjen påføres betydelige merkostnader det ikke kompenseres for, sier Härter.

Apotekenes fremtidige årlige kostnader på grunn av merarbeid er estimert til rundt 50 millioner kroner.  I tillegg har Apotekbransjens så langt hatt merkostnader knyttet til kompenserende utviklingstiltak i egne systemer på rundt 10 millioner kroner.

– Apotekforeningen ønsker at tilstrekkelig og riktig datakvalitet må forskriftsfestes. Det vil øke pasientsikkerheten og bidra til reduserte merkostnader for apotekene, sier Härter. 

«Det er urimelig at e-resept har manglende datakvalitet som påfører apotekbransjen kostnader det ikke kompenseres for.»

Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen.