Gå til innhold
– Eik skal samle informasjon fra offentlige systemer og registre og gjøre denne tilgjengelig for apotekene, sier Terje Wistner i Apotekforeningen til Computerworld.

– Eik skal samle informasjon fra offentlige systemer og registre og gjøre denne tilgjengelig for apotekene, sier Terje Wistner i Apotekforeningen til Computerworld.

Magasinet Computerworld har snakket med direktør for teknologi og e-helse, Terje Wistner, i Apotekforeningen. Han forteller hvorfor apotekbransjen nå har tatt grep og investerer 450 millioner over ti år i et nytt it-prosjekt.

– En av utfordringene til apotekbransjen er at myndighetenes it-strategier på helseområdet er fragmentert og ikke alltid konsistente. Da må vi som bransje selv ta ansvar, og skape sammenheng og logikk i våre egne systemer, sier Wistner.

I tillegg er kompleksiteten i dagens apoteksystem og forventninger fra apotekene to hovedgrunner til at bransjen samles rundt et felles system. Les mer om dette her.

Totalt vil mer enn 8 500 ansatte bli brukere av det nye systemet, som har fått navnet Eik. Alle skal inn i den nye løsningen, som bygges opp etter en annen modell enn det eksisterende apoteksystemet FarmaPro, skriver Computerworld.

99,9 % av landets apotek
Eik skal omfatte alle apotekene i Norge, og man hadde som mål at minst 85 prosent av alle landets apotek skulle være med i ordningen.

– Per i dag er 99,9 prosent av landets apotek med i utviklingen av Eik. Eneste grunnen til at tallet ikke er 100 baserer seg på at det opprettes apotek og at disse ikke har rukket å komme inn enda. Så for alle praktisk formål er deltakelsen i Eik 100 prosent, sier Wistner til Computerworld.

Hele artikkelen, som stod på trykk i Computerworlds juniutgave 2018 kan leses her (for abonnenter). 


 Dette er Eik 

  • Eik skal ta hånd om all digital kommunikasjon med offentlige systemer, som e-resept, Helfo og helseforetakene, sørge for rapportering tilbake til det offentlige og gjøre det lettere for apotekene å overholde lover og regler.
  • Systemet skal i tillegg forhindre salg av falske legemidler og legge til rette for at apotekene kan gi enda bedre råd og informasjon til pasienten.
  • Apotekbransjen har inngått en avtale med Capgemini for å utvikle systemet, avtalen har en økonomisk ramme på nær 450 millioner kroner over en 10-årsperiode.