De fleste kjenner til influensavaksinering i apotek
8 av 10 vet nå at de kan vaksinere seg mot sesonginfluensa på apoteket. Kjennskapen blant eldre er enda høyere. De som har tatt vaksine i apoteket er svært fornøyde.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Kjennskapen til at apotekene tilbyr vaksine mot sesonginfluensa har økt med 40 prosent fra 2021 til 2022.
Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Apotekforeningen.
Kjennskapen til at apotekene tilbyr vaksine mot sesonginfluensa økte fra 56 prosent til 78 prosent i løpet av et halvt år. Det er en økning på over 40 prosent.
– At kjennskapen har økt så kraftig må kunne forklares med at apotekenes rolle knyttet til vaksinering setter spor, både når det gjelder influensavaksinering og når det gjelder koronavaksineringen, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
Svært fornøyde med vaksine på apotek
4 av 10 oppgir at de har tatt vaksine mot influensa denne sesongen. 15 prosent av disse sier at de har tatt vaksinen på et apotek. Nær halvparten oppgir at de har tatt vaksinen hos fastlegen eller på et legesenter.
– Folk flest legger merke til at apotekene også er et sted der de kan bli vaksinert, i tillegg til å være et sted der de kan hente ut resepter og få veiledning om medisinbruken sin, sier Andresen.
44 prosent mener det er enklere å ta influensavaksinen når de kan ta den i apotek. Blant de som har blitt vaksinert i apotek oppgir 78 prosent av de er svært fornøyde. Apotekene får en skår på 5,7 av 6 mulige.
– Det viser at apotekenes rolle innen vaksinering er i ferd med å befeste seg. Rekvireringsretten vi har til å sette influensavaksiner og utvidelsen av den midlertidige rekvireringsretten for å sette koronavaksine er tydelige signaler fra myndighetene om at apotek er et viktig vaksinasjonssted, sier Andresen.
Apotekene avlaster helsevesenet
78 prosent mener det er god utnyttelse av helsevesenets ressurser at apotekene kan sette influensavaksine. Kun fire prosent svarer at de er helt uenige i dette.
– Det er kommunens ansvar å vaksinere innbyggerne sine, men apotekene kan avlaste og vaksinere på vegne av kommunen. 1 av 4 sier at de foretrekker å ta influensavaksinen hos fastlegen eller på legesenter. Samtidig mener rundt halvparten at det ikke spiller noen rolle hvor de tar influensavaksinen, forteller Andresen.
Oppsummert:
- 39 prosent oppgir at de tok vaksine mot sesonginfluensa. 61 prosent svarte nei.
- 75 prosent av de over 65 år svarte at de tok vaksinen mot sesonginfluensa.
- Flere kvinner enn menn tok influensavaksine høsten 2021/vinter 2022.
- 61 prosent tok vaksinen hos fastlegen/legesenter eller på kommunens vaksinasjonssted. 23 prosent tok den i regi av jobben. 15 prosent tok vaksinen på et apotek.
- 44 prosent synes det er enklere å ta influensavaksinen når de kan ta den i apotek.
- 78 prosent er enig i følgende utsagn «at apotekene kan sette influensavaksine er god utnyttelse av helsevesenets ressurser.
Om undersøkelsen:
Feltperioden var i uke 9, 2022. Representativt utvalg på 1017 personer. Gjennomført av Norstat på oppdrag fra Apotekforeningen.