Sønderbro apotek på Amager i København. Illustrasjonsfoto Vendil Åse.
– Apotek står i en gunstig posisjon fordi folk i risikogruppen likevel kommer på apoteket for å hente legemidler. Apotekpersonalet har dermed mulighet til å spore opp de personene i risikogruppen og fortelle dem ansikt til ansikt om risikoen ved ikke å vaksinere seg og fordelene med å vaksinere seg, sier Jonas Nielsen, lege og direktør i Sikker Vaccination. Det skriver det danske bladet Farmaci.
En tredjedel av de som vaksinerte seg i 2016 hadde ikke vaksinert seg før. I en spørreundersøkelse blant de som vaksinerte seg på apoteket, oppgir pasientene at kombinasjonen god tilgjengelighet, at det er lettvint og at de blir spurt direkte som hovedgrunnene til at de lot seg vaksinere.
Ordningen med vaksinasjon i apotek kom i gang i 2015. Da ble 1 500 dansker vaksinert.
I følge årsrapporten til PGEU, den europeiske apotekforening, tilbyr nå apotek i ni land i Europa sesonginfluensavaksine til sinde kunder, blant annet Irland, Portugal og Kroatia. I rapporten oppgir de også at stadig færre i aldersgruppen 65 pluss vaksinerer seg. I underkant av 50 prosent vaksinerte seg i denne aldersgruppen i Europa i 2014.
Folkehelseinstituttet skriver at nær 1,5 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen.
Les også: – Influensavaksinasjon i apotek bør utredes