Danmark: Medisinfeil sender eldre på sykehus
Opp mot hver tiende innleggelse på danske sykehus skyldes legemiddelrelaterte problemer. Nå tas det til orde for mer bruk av farmasøyter for å få bedre kontroll på pasientenes medisinbruk.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Årlig blir flere tusen dansker lagt inn på sykehus på grunn av feil bruk av medisiner. (illustrasjonsbilde)
Årlig blir flere tusen dansker lagt inn på sykehus på grunn av feil bruk av medisiner. Særlig eldre har utfordringer med å ta medisinene slik de skal. Danske Regioner, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for de fem danske regionene, mener en stor andel av innleggelsene kunne vært forhindret dersom man gjorde mer for å sikre riktige medisineringen.
Til den danske avisen Berlingske foreslår formannen i Danske Regioner, Bent Hansen, at regionenes legemiddeleksperter og farmasøyter, i større grad må brukes for å hjelpe og gi råd til leger om hvordan pasienter kan få bedre kontroll over medisinene sine.
– Det er forferdelig at så mange svake eldre mennesker skal utsettes for det her. Det er en belastning for de det gjelder, og det resulterer i unødvendige innleggelser, sier Bent Hansen til den danske avisen Berlingske.
Oppmerksom på problemet
Han mener det er synd at en medisin som er til for å hjelpe, får motsatt effekt og fører til innleggelse. Nå ber han danske myndigheter om å ta grep.
Utspillet fra Danske Regioner kommer etter at det i en lengre periode har vært rettet sterk kritikk mot helsehjelpen til eldre i Danmark. Til Berlingske erkjenner den danske helseministeren, Sophie Løhde at medisinfeil er et problem.
– Det kan hende det må gjøres mer for å forebygge sykehusinnleggelser blant eldre, som er relatert til medisinbruken. Jeg kommer til å drøfte behovet for å iverksette eventuell tiltak på området med de øvrige partene, sier Løhde.