– Mangel på helsepersonell er en av de største utfordringene vi har, sa Hilde Ariansen i Apotekforeningen.
Regjeringen er i gang med å skrive en ny prioriteringsmelding. Stortingsmeldingen skal diskutere føringer for prioritering i helsesektoren.
Tirsdag 9. januar var det innspillsmøte i Helse- og omsorgsdepartementet, der Apotekforeningen var blant de inviterte.
Les også: Apotekansatte kan gjøre oppgaver som i dag gjøres av andre i helsetjenesten (Health Talk)
Mangel på helsepersonell vår største utfordring
– Mangel på helsepersonell er en av de største utfordringene vi har. Tiltak som sparer personell bør derfor ha høy prioritet. Effektiv oppgavefordeling og innføring av ny helseteknologi er viktige stikkord. Bruk av helsepersonell i apotek kan frigi kapasitet andre steder i helsetjenesten og effektivisere pasientbehandling, sa seniorrådgiver Hilde Ariansen i Apotekforeningen.
I 2022 ble 370.000 influensa- og koronavaksiner satt i apotek. Det er 370.000 færre pasientbesøk i andre deler av helsetjenesten.
– Tusenvis av helsepersonell i kommunene kan bruke tiden sin til andre oppgaver hvis man gir farmasøyter rekvireringsrett i voksenvaksinasjonsprogrammene, sa hun.
Tar pasienten medisinen?
I tillegg la hun vekt på at tiltak som kan redusere feil og skade bør ha høy prioritet for regjeringen, Bedre etterlevelse av legemiddelbehandlingen gir store gevinster for folkehelsen.
– Å få en pasient til å faktisk bruke sin kolesterolsenkende medisin hver dag, som koster staten en tusenlapp i året per pasient, er kanskje en viktigere prioritering enn å innføre dyrere og mer moderne medisin, som koster veldig mye mer, sa Ariansen.
Det er god prioritering at regjeringen har innført offentlig finansiering av to slike tiltak i apotek, Inhalasjonsveiledning og Medisinstart.
– Men flere pasientgrupper må kunne få tjenester som bidrar til riktigere legemiddelbruk. For eksempel pasienter med diabetes type 2.
Av andre prioriteringer, nevnte Ariansen at flere legemidler bør gjøres lettere tilgjengelig på apotek og spare besøk hos lege.
– I Storbritannia har myndighetene lansert «Pharmacy first» for å avlaste fastlegene. Tilsvarende kan gjøres i Norge.