Bergensere skal prøve ut Pasientens legemiddelliste
Utprøvingen av pasientens legemiddelliste (PLL) er i gang. Foreløpig er det kun noen utvalgte legekontor i Bergen som oppretter nye, digitale legemiddellister for sine pasienter.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Dette er et stort og svært viktig program og det er flott at de er i gang med utprøving av løsningen nå, sier direktør for e‑helse i Apotekforeningen, Anne-Lise Härter.
Det skrev Direktoratet for e-helse på sine nettsider like før jul. Direktoratet leder programmet for Pasientens legemiddelliste (PLL), som skal tilgjengeliggjøre pasientens legemiddelopplysninger i én felles digital oversikt.
– Dette er et stort og svært viktig program og det er flott at de er i gang med utprøving av løsningen nå, sier direktør for e‑helse i Apotekforeningen, Anne-Lise Härter.
Prøver ut og gjør forbedringer
Eidsvåg Legekontor i bydel Åsane var først ute med å ta i bruk PLL for sine pasienter.
– Vårt fastlegekontor har opprettet PLL for mange av våre pasienter i flere måneder nå. Vi har gått stegvis frem for å teste ny funksjonalitet, luke ut feil, lære, tilpasse og forbedre løsningene. Dette ser nå bra ut i vårt journalsystem, sier fastlege Regin Hjertholm ved Eidsvåg legekontor til e-helse.no.
Hjertholm forteller også at utprøvingsprosjektet har vært tett på brukerne, lyttet og gjort endringer raskt når det har vært behov.
På Haraldsplass Diakonale Sykehus kommer det flere ganger i uken pasienter som har fått opprettet pasientens legemiddelliste.
– Vi ser tydelig potensialet av en slik god kilde til legemiddelinformasjon og gleder oss til det kan breddes ut til flere pasienter og til vi kan sende en oppdatert liste tilbake til fastlegen, sier lege Katinka Alme.
Les mer: Naturlig at apotekene får tilgang til pasientens legemiddelliste.
Apotekenes tilgang til PLL
Apotekforeningen deltar i styret for program PLL som ledes av Direktoratet for e-helse, i arbeidsgruppen «PLL i praksis» og er i tillegg i tett dialog med pilotprosjektet i Bergen.
Nå starter prosessen med å se på hvordan apotekene kan benytte PLL i sine arbeidsrutiner.
– Sammen med medlemmene våre skal vi utrede faglige, praktiske, tekniske og økonomiske konsekvenser og muligheter for innføring og bruk av PLL i apotek. Dette blir et spennende arbeid som skal forberede og planlegge hvordan og når apotekene kan ta i bruk PLL, avslutter Härter.