Bare 12 prosent av norsk helsepersonell vaksinerer seg mot influensa
Hva skyldes det at bare 12 prosent av norsk helsepersonell tar influensavaksine, mot 65 prosent i USA spør Anne Gerd Granås i en kommentar i Dagens medisin. Få drahjelp av apotekfarmasøytene, oppfordrer hun.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Apotek er et lavterskeltilbud hvor man kan komme uten resept eller forhåndsavtale. For de som opplever at det å bestille fastlegetime er en bøyg, oppleves nok vaksinering i apoteket som en rask og god løsning.
Anbefalingen fra helsemyndighetene er at helsepersonell skal vaksinerer seg mot influensa. I USA tar 65 prosent av helsepersonell influensavaksine. Det er fem ganger så mange som i Norge, skriver Anne Gerd Granås, professor i samfunnsfarmasi ved Universitetet i Oslo, i Dagens medisin.
Hun mener at en forklaring på forskjellene mellom de to landene kan være at helsepersonell i Norge ikke ser på seg selv som en del av høyrisikogruppen. En annen forklaring kan være at de er skeptiske til vaksinering, og at det kanskje er en holdning om at en skikkelig runde med influensa styrker immunforsvaret. En tredje forklaring på forskjellene mellom Norge og USA er at amerikansk helsepersonell må benytte munnbind i influensasesongen hvis de ikke er vaksinert.
I USA settes hver fjerde influensavaksine av apotekfarmasøyter, skriver Granås. Dette er et lavterskeltilbud hvor man kan komme uten resept eller forhåndsavtale. For de som opplever at det å bestille fastlegetime er en bøyg, oppleves nok vaksinering i apoteket som en rask og god løsning.
Må helsedirektør Bjørn Guldvog få drahjelp fra apotekfarmasøyter for at flere helsearbeoidere skal vaksinere seg? spør Granås i kommentaren i Dagens medisin.
Les også: Vaksinerer seg hvis de får råd om det fra helsepersonell
Prøveprosjekt med vaksinasjon i 20 apotek
I disse dager har 20 Vitusapotek et prøveprosjekt med å sette influensavaksiner i apotek. Vaksinen kan bestilles via nettet og hentes ut på et apotek når resepten foreligger i reseptformidleren. Vaksinen settes i apoteket av autorisert helsepersonell som har fått opplæring i vaksinesetting av lege. Vaksinasjonen foregår i et lukket rom på apoteket, og kundene må vente i 30 minutter for å være sikker på at de ikke opplever bivirkninger.
Vitusapotek Torvbyen er et av apotekene som er med på prøveprosjektet. Målet med prosjektet er at så mange som mulig vaksinerer seg mot årets influensa, og spesielt de som er i risiko for å bli syke.
– Eldre og vi som jobber som helsearbeidere bør ta vaksinen. I tillegg oppfordrer vi alle til å ta den, for med vaksinen får man ikke influensa, sier Kari Zakariassen ved Vitusapotek Torvbyen til Fredrikstad blad.
Fredrikstad blad skriver at siden september er det rundt 30 personer som har tatt årets influensavaksine ved apoteket i kjøpesenteret. I desember skal prosjektet evalueres, og kanskje blir dette standard ved landets apotek.
– Vi håper jo det er et tilbud som kundene setter pris på, og benytter seg av, sier Zakariassen.
I gjennomsnitt dør det 900 mennesker hvert år på grunn av influensa. I fjorårets sesong døde 1 700. Bare 28 prosent av personer i risikogruppen vaksinerer seg, skriver FHI.