Gå til innhold

Bedre håndhevelse av miljøkravene skal begrense legemidlenes mulige negative konsekvenser for miljøet og for folkehelsen.

Legemidler skal forebygge, behandle og lindre sykdom hos mennesker og dyr. Samtidig er legemidler en mulig miljørisiko. Både produksjon og dårlige rutiner for destruksjon av legemidler kan få negative konsekvenser for naturen.

Apotekforeningen støtter forslaget

I et brev til Direktoratet for medisinske produkter (DMP) skriver Apotekforeningen at de støtter skjerpede krav for å redusere legemidlers negative effekt på miljøet. Det er viktig at norske myndigheter arbeider for at dette blir realisert.

– Apotekene er forpliktet til å sikre at legemidler håndteres på en miljømessig forsvarlig måte. Vi støtter EUs initiativ for å skjerpe miljøkravene og ser frem til å samarbeide med norske myndigheter om å følge opp disse tiltakene, sier Thor-Arne Englund, direktør næringspolitikk i Apotekforeningen.

Han peker på at alle apotek pålagt å ta ubrukte legemidler i retur fra kunden, og å sikre at legemidler for kassasjon blir avhendet på en forsvarlig måte.

Europeiske apotek er positive

Pharmaceutical Group of the EU (PGEU) støtter nye bestemmelser for å håndtere miljømessige konsekvenser av produksjon, bruk og avhending av legemidler. De peker også på at det er opp til det enkelte medlemsland å sikre forsvarlig retur og avfallshåndtering av legemidler.