Gå til innhold

Farmasøytene bruker mye tid og krefter på å sikre at pasientene får behandlingen de trenger når legemidler ikke er å få tak i.

Resultatene fra den årlige undersøkelsen om legemiddelmangel fra PGEU tyder på at situasjonen har forverret seg i 2022. , og alle land og alle grupper legemidler er rammet. Økningen i luftveisinfeksjoner de siste ukene har i tillegg ført til økt etterspørsel etter antibiotika som amoksicillin, særlig i barnestyrker. Mangelen på antibiotika som for tiden rammer flere land, krever umiddelbare og konkrete tiltak, skriver PGEU i en pressemelding.

Bruker syv timer i uken på legemiddelmangel

Legemiddelmangel påvirker pasientenes helse negativt, og er også en belastning for farmasøytene i apotek. Ifølge undersøkelsen bruker hvert apotek i Europa i gjennomsnitt nesten syv timer per uke på å håndtere mangler og finne alternative løsninger for pasienter.

– Apotekfarmasøyter bruker mye tid og krefter på å sikre at pasientene får behandlingen de trenger og situasjonen blir mer og mer alvorlig, sier PGEU-president Koen Straetmans.

Årsakene til problemet er mange og komplekse. Det handler blant annet om at legemiddelproduksjon blir stadig mer globalisert, prisstrategier og annen markedsdynamikk, samt en generell råvarekrise. Råvaremangel som aluminium, som påvirker emballasje for blisterpakninger, eller papp, som er avgjørende for distribusjon, skriver PGEU.

Farmasøytene må få større handlingsrom

­– Vi oppfordrer EU og nasjonale beslutningstakere til å vedta ambisiøse tiltak for effektivt å løse problemet. Det er nødvendig å gi farmasøyter større rom for å finne alternative løsninger når en medisin mangler, slik at de bedre kan håndtere situasjonen og bruke kunnskapen og erfaringene sine fullt ut, sier Straetmans.

Det er også viktig å forbedre rapportering, overvåking og kommunikasjon om legemiddelmangel. Det er i tillegg avgjørende å gi mer ressurser til European Medicines Agency (EMA), mener PGEU.

– Det er viktig å sikre at alle ledd i leverandørkjeden etterlever EUs og nasjonale lover knyttet til de samfunnsmessige forpliktelsene leverandørene har, mener PGEU-presidenten.