Apotekene har en viktig rolle i helseberedskapen
Apotekene er en del av den nasjonale helseberedskapen. Stabil og effektiv legemiddelforsyning bør være et tema for Totalberedskapskommisjonen, mener Apotekforeningen.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Apotekene har en avgjørende rolle for å sikre befolkningen tilgang til legemidler, også i krisetider.
Apotekene har en avgjørende rolle for å sikre befolkningen tilgang til legemidler, også i krisetider, som under pandemien og etter krigsutbruddet i Ukraina. Apotekgrossistene har plikt til å holde beredskapslagre av utvalgte legemidler.
I januar nedsatte regjeringen Totalberedskapskommisjonen. – Kommisjonen skal se på hvordan ressursene kan benyttes på en best mulig måte for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Apotekforeningen har gitt innspill til kommisjonen om apotekenes roller og ansvar innen samfunnssikkerhet og beredskap.
Legemiddelmangel er en trussel
Der retter foreningen oppmerksomheten mot legemiddelmangel som et økende problem, som kan bli betydelig større om det inntreffer hendelser nasjonalt eller internasjonalt. Cyberangrep er en av hendelsene som kan true leveringssikkerheten for legemidler. Mangel på helsepersonell i apotek, f.eks. som følge av høyt sykefravær eller krav om karantene, vil også utfordre apotekenes evne til å ivareta sitt samfunnsansvar.
Apotekene er i en normalsituasjon den mest tilgjengelige delen av helsetjenesten, med over 1000 lokasjoner og lange åpningstider. Apotekforeningen mener dette også betyr at apotekene er en beredskapsressurs, f.eks. hvis det oppstår behov for massevaksinering av befolkningen. Apotekene kan også være en effektiv informasjonskanal til befolkningen i en krisesituasjon. Apotekene er private helseinstitusjoner som kan samarbeide med og avlaste den offentlige helsetjenesten ved akutte behov.
Behov for tydeligere ansvar
Apotekforeningen peker også på at det er behov for klarere ansvarslinjer på offentlig side når det gjelder legemiddelberedskapen. Blant annet bør Nasjonal legemiddelberedskapskomite få et tydeligere mandat i beredskapssituasjoner. Det blir også etterlyst klarere råd til pasienter om hvilke forholdsregler som bør tas ved hendelser som truer legemiddelforsyningen.
Apotekbransjen ser behov for mer proaktive helsemyndigheter som aktivt innhenter informasjon fra markedsaktørene når det inntreffer hendelser som berører legemiddelområdet.