– Apotekene har en viktig rolle
Under Arendalsuka deltok flere politikere på Apotekforeningens arrangement om apotekenes rolle i helsetjenesten. En av dem var Alfred Bjørlo fra Venstre. Han mener apotekene er en viktig ressurs som kan bidra mer.
Ordstyrer Thor-Arne Englund inviterte til debatt. Her med statssekretær Truls Vasvik (Ap), stortingspolitiker Alfred Bjørlo (V), Lilly Ann Elvestad (leder i FFO) og Hanne Andresen (Apotekforeningen)
– Vaksinering er et ypperlig eksempel på at vi har kompetanse innen helsevesenet som kan utnyttes bedre, sa Bjørlo.
Det var Høyres Erlend Svardal Bøe enig i:
– Jeg mener apotekene har en viktig rolle i helse- og omsorgstjenesten vår. Det kan handle om Medisinstart, voksenvaksinasjonsprogram eller beredskapsarbeid, sa Svardal Bøe i et videopptak til møtet.
Politikerne fikk støtte av Lilly Ann Elvestad. Hun er leder av Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) som representerer 87 organisasjoner med over 360 000 medlemmer.
– Apotekene er en viktig del av vår norske helsetjeneste. Den er lett tilgjengelig, og den er bemannet med høy kompetanse innen legemidler, sa Elvestad.
Må fordele oppgavene bedre
– Alle gode krefter må med på laget. De private aktørene også. Apotekene har en viktig rolle å spille. Vi løser ikke fastlegekrisen utelukkende med å få flere leger. Vi må fordele oppgavene, sa Bjørlo.
Elvestad nevnte utfordringene som Helsepersonellkommisjonen har pekt på, og sa at kompetansen til farmasøyter og apotekteknikere kan utnyttes bedre. Hun trakk spesielt frem influensavaksinering og apotekenes hjelp til kommunene når det gjaldt koronavaksinering.
– Vi har en krevende fremtid. Helsepersonellrapporten har rett. Vi er nødt til å tenke annerledes. Vi har mye helsepersonell, men vi må bruke folk til det de kan og så må vi dele på oppgavene. Det gjelder å involvere apotekene i dette.
200 000 belastet ikke legen
– I fjor ble det satt over 200 000 vaksiner i apotekene. Det betyr 200 000 henvendelser som ikke ble gjort til fastlegen, sa Birgitte Lloyd, apoteker og påtroppende leder i Norges Farmaceutiske forening (NFF).
Hun er opptatt av å bruke kompetansen til farmasøytene og trakk frem et eksempel fra apoteket sitt: En pasient hun kjenner godt kom innom og ønsket å hente ut «alt på listen». Farmasøyten oppdaget raskt gamle resepter som ikke var nødvendig å hente ut og kontaktet fastlegen for å sjekke. Sammen fikk de ryddet opp i listen og avtalt videre oppfølging med pasienten.
– Farmasøyter er legemiddeleksperter. Det er vårt ansvar at alt som leveres ut på resept er kontrollert og riktig, sa Lloyd.
Fagdirektørens drømmeapotek
– I mitt drømmeapotek kan du komme inn og få råd og veiledning. Du er trygg for at foreldrene dine bruker de legemidlene de skal. I mitt drømmeapotek får alle nye legemiddelbrukere tilbud om Medisinsamtale, sa Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
Fagdirektøren fortalte om høyt kompetente farmasøyter og apotekteknikere som gjerne vil bidra mer. Hun trakk også frem vaksinering.
– Helsemyndighetene har snakket om et voksenvaksinasjonsprogram i snart 10 år. Min drøm er at vi kan spørre alle over 65 år om de har tatt pneumokokkvaksine, og så få satt den på direkten i apoteket, sa Andresen.
– Vi kommer ikke til å oppfylle fagdirektørens drømmeapotek i dag. Vi må se nærmere på hvordan felleskapets midler skal fordeles best mulig. Men i vår felles helsetjeneste er farmasøyter og apotekteknikere viktige, sa Truls Vasvik, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
Opposisjonspolitikeren fra Venstre var ikke enig med regjeringens utsendte.
– Vi må bruke alle ressursene vi har. Uavhengig av om de er frivillige, private eller offentlige. Alle må bidra. Apotekene har vist at de kan ta en sterkere rolle, sa Bjørlo.