Apotekene får mindre mulighet til å bidra i helsetjenesten med stadige avansekutt
Budsjetthøring: Apotekene vil gjerne bidra mer til god pasientoppfølging. Men det skjer ikke hvis staten stadig kutter i apotekenes avanseinntekter på reseptlegemidler.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Til sammen taper apotekene rundt 100 millioner kroner neste år på grunn av budsjettforslagene. Per T. Lund (t.h.) og Oddbjørn Tysnes deltok på budsjetthøring i Stortinget.
Det var hovedbudskapet da Per T. Lund og Oddbjørn Tysnes fra Apotekforeningen holdt innlegg for den nye Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i dag.
– Dere som sitter her er stort sett unge og sunne, og er ikke den typiske reseptkunden i apotek. De fleste av våre kunder er eldre med en eller flere sykdommer, mange av dem bruker mange legemidler samtidig, og mange av dem trenger hjelp for å bruke legemidlene sine riktig. Vi er bekymret for at det forslaget til statsbudsjett som nå ligger på bordet gjør det vanskeligere for apotekene å hjelpe pasientene, sa Per T. Lund til stortingsrepresentantene.
Det er særlig tre ting i budsjettforslaget apotekbransjen reagerer på:
- Det blir et stort kutt i apotekenes inntekter på billige kopilegemidler.
- Det er foreslått at apotekene skal dekke en del av statens utgifter til elektroniske resepter, uten noen kompensasjon, noe som er ulikt alle andre helseaktører.
- Det er åpenbart at statens finansiering av apotekene må prisjusteres, slik de blir for alle andre helseaktører. I budsjettet ligger det ingen prisjustering.
– Dette er viktig forhold som Stortinget må ta hensyn til når budsjettet behandles, mener Lund.
Til sammen taper apotekene rundt 100 millioner kroner neste år på disse tre forslagene.
Direktøren i Apotekforeningen fortalte at 70 prosent av apotekenes utgifter er lønn og andre personalutgifter til helsepersonell. Med de foreslåtte kuttene kan det bli vanskelig å komme unna nedbemanning.
– Det er viktig for meg å understreke at apotekenes inntekt fra reseptlegemidler objektivt sett er lave i Norge, hvis man for eksempel sammenligner med Sverige. Kuttene kan altså ikke begrunnes med en spesielt høy inntjening.
Avslutningsvis minnet Apotekforeningen stortingsrepresentantene om den ressursen apotekene kan utgjøre i helsesektoren.
– For de fleste av dere er apoteksektoren et helt nytt bekjentskap. Apotekene - med kompetansen og IT-systemene de omfatter - kan bli et viktig redskap når dere i komiteen skal få helseressursene til å strekke til i årene fremover.
– Farmasøytene i apotekene vil gjerne gjøre mer for å hjelpe Roger på 75 med å få den effekten han skal få av allergimedisinen han bruker. Og vi vil hjelpe Abdul, som har fått diabetes, med å forstå hvordan han skal bruke medisinene sine. Men da kan vi ikke ha et statsbudsjett som tvinger oss til å kutte ned på den tiden farmasøytene kan bruke på kundene sine, avsluttet Lund sitt innlegg med.