Gå til innhold
Apotekavansen har ikke blitt prisjustert siden 2018. Slik kan vi ikke ha det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Apotekavansen har ikke blitt prisjustert siden 2018. Slik kan vi ikke ha det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

— Apotekavansen ble lagt kraftig om i 2018. De kronebeløpene som er en konsekvens av vedtakene i 2018 og 2019 er ikke blitt prisjustert. Alle andre priser og takster for helsetjenester og helsehjelp er gjenstand for en eller annen form for prisjustering, og alle utgifter som lønninger og husleie stiger, sa Tysnes.

Taper 50 millioner kroner
Apotekene taper neste år 50 millioner kroner på at kronebeløpet på apotekavansen ikke blir prisjustert.

— Det kan selvsagt ikke fortsette. I tillegg pålegger staten apotekene flere oppgaver med resepthåndtering, og apotekene må ansette flere farmasøyter for å gjøre disse oppgavene. Da kan i alle fall ikke betalingen gå ned. Det er mildt sagt ikke bærekraftig, sa han.

Tysnes presiserte at hvis ikke kronebeløpet blir prisjustert, må apotekene si opp folk og bruke mindre tid på reseptkundene.

— Når vi vet at feil legemiddelbruk er et problem som tar livet av mellom og fem og ti ganger så mange som det dør i trafikken, er ikke det en utvikling vi burde være interessert i.

Riktig omlegging av avansen
I forbindelse med behandlingen av helsebudsjettene for to og tre år siden, ble apotekavansen på reseptlegemidler lagt om ganske kraftig. Omleggingen gikk fra en avanse beregnet ut ifra en prosentandel til at det aller meste nå har et fast kronebeløp.

— Det betyr at vi har nesten den samme inntekten fra å selge et dyrt som et billig legemiddel. Apotekene heiet på denne endringen – avansen er betalingen for den jobben vi gjør med reseptlegemidler, og den jobben er i liten grad avhengig av legemiddelprisen. En pasient har ikke mindre behov for hjelp og råd om legemiddelet hun bruker er billig.

Tysnes skjønner at det er vanskelig for denne komiteen å finne 50 millioner kroner ut av det blå.

— Men idet aller minste må Stortinget sørge for at Helsedepartementet prisjusterer kronebeløpet fra neste statsbudsjett.

Bør prisjusteres noen år etter at det har vært konkurranse
Helse- og omsorgskomiteen var opptatt av om lave trinnpriser kunne være en årsak til situasjoner med legemiddelmangel, siden prisen på trinnprislegemidler står helt stille og ikke blir prisjustert.

— Noen av trinnprisene har kommet så lavt ned, at de internasjonale leverandørene av legemidler ikke tjener penger på å levere dem til Norge. For noen legemidler risikerer vi at de slutter å levere. Så en eller annen form for prisjustering noen år etter at det har vært konkurranse, tror vi må til for å forebygge legemiddelmangel på det. Foreløpig har vi ikke sett mye av det, men vi har sett noe av det. Og vi er redd for at det kommer mer, sa han.