Gå til innhold
Farmasøyt Nimrod Pal og apoteker Mette Kristensen Åsly ved Apotek 1 Amfi Flekkefjord skulle gjerne gjort mer for å hjelpe kundene når de mistenker misbruk av reseptfrie legemidler.

Farmasøyt Nimrod Pal og apoteker Mette Kristensen Åsly ved Apotek 1 Amfi Flekkefjord skulle gjerne gjort mer for å hjelpe kundene når de mistenker misbruk av reseptfrie legemidler.

Apoteket i Flekkefjord kjenner de fleste av kundene sine.

– Vi hadde en kunde som kjøpte store mengder Imodium reseptfritt, i tillegg til resepter fra legen på relativt store mengder. En ansatte fra en av butikkene i nærheten kom også inn og lurte på om det var mulig å misbruke Imodium. De beskrev en kunde som hadde handlet mange pakker gjentatte ganger. Det lignet på beskrivelsen av personen som også handler hos oss, sier apoteker Mette Kristensen Åsly ved Apotek 1 Amfi Flekkefjord.

I USA øker antallet tilfeller av forgiftninger på grunn av høye doser loperamid, som finnes i blant annet Imodium. Magemidlet misbrukes blant annet til å selvbehandle abstinenssymptomer og for å oppleve følelsen av eufori. Det skal store mengder loperamid til. Høye doser er svært farlig og kan føre til alvorlige hjerteproblemer, i verste fall død. Det skriver de amerikanske legemiddelmyndighetene, FDA. Flere apotek i Sverige har rapportert inn til Läkmedelsverket om tilfeller der de ansatte mistenker misbruk av loperamid og det har vært tyveri av produkter som inneholder loperamid.

– Vi snakket med kunden om hvor alvorlig det var å bruke for store mengder loperamid. Kunden tok det også pent da vi sa at vi ikke lenger kunne selge dette produktet til vedkommende. Men nå får vi ikke gjort noe mer, og det kjennes ille å vite at personen får tak i dette likevel. Vi vil så gjerne hjelpe, men vi er bundet av taushetsplikt, sier Åsly.

Apotekeren mener likevel at apotek har en viktig rolle i å hindre misbruk.

– Vi har kunnskapen og det er vår plikt å veilede. Mange tror at reseptfrie legemidler er ufarlige. Vi selger for eksempel bare en pakke med smertestillende av gangen. Vi forklarer at selvbehandling med smertestillende legemidler er en korttidsbehandling. Trenger kunden mer enn en pakke, bør de gå til legen for å få hjelp.

Apotekeren har også flere ganger nektet unge jenter å kjøpe avføringsmidler.

– Dette var mer vanlig for noen år siden. Så det er heldigvis lenge siden jeg har hatt unge jenter som har ønsket å kjøpe slike produkter, sier hun.

For enkel tilgang til reseptfrie legemidler
På grunn av personvern kan man normalt ikke varsle legen når det er snakk om misbruk av reseptfrie legemidler.

– Er det en sterk mistanke om misbruk av reseptfrie legemidler kan apotekansatte nekte en kunde å kjøpe varen i apoteket. Det er ikke så mye mer å gjøre. Vi får bare håpe at det hjelper å få råd om riktig bruk og å få klar beskjed om hvorfor vedkommende ikke får kjøpe produktet, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Apotekforeningen har lenge arbeidet for at en del reseptfrie legemidler ikke bør selges andre steder enn på apoteket. I tillegg ønsker de en ordning der noen reseptfrie varer kun utleveres med råd om riktig bruk fra helsepersonellet i apoteket.

– Vi synes for eksempel at smertestillende legemidler er alt for lett tilgjengelig i dag. Nå har vi registrert tilfellet fra Flekkefjord om misbruk av Imodium.  Jeg tror at signalet om at en vare kun selges bak disken med informasjon fra helsepersonell i apotek kan bidra til å heve terskelen for misbruk, sier Faksvåg.