Apotek 1 Trysil: – Turistene gjør det lettere å drive apotek her, men vi er ikke avhengig av dem
Til vanlig bor det i underkant av 7000 mennesker i Trysil kommune, men når vinteren kommer invaderes den lille bygda nær svenskegrensen av turister fra inn- og utland. I fjor hadde det lokale skianlegget nesten en million besøkende. Det påvirker bygdas eneste apotek.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Jeg vil si at vi stort sett er et helt vanlig skrankeapotek i en liten norsk kommune. Vi forsyner kommunen med medisiner, hjelper hjemmesykepleien og har daglig forsendinger med buss til distriktene. Men når helgen kommer så skjer det noe med hele bygda. Da renner turistene inn dørene og omsetning går opp, sier apoteker Jens Olov Sønnermo.
Han flyttet til Trysil for ett år siden, men er opprinnelig fra Sverige. Sammen med fem farmasøyter og seks teknikere i ulik stillingsbrøk, hjelper han syke og forslåtte turister med medisiner og bandasje på Apotek 1 Trysil.
LES OGSÅ: – Ikke alle er feriemodus selv om de har ferie
– Turistene er stort sett veldig hyggelige. De er i godt humør og setter pris på den hjelpen de får, sier Sønnermo. Han forteller at mange også har en tendens til å ta på seg spanderbuksene når de tar turen ned til sentrum.
– Turistene er nok litt mindre kritiske enn lokalbefolkningen. De kommer inn med fullt skiutstyr og tar det første de kommer over. De lokale står mer og vurderer alternativene, forteller han.
Flest turister fra utlandet
For to år siden flyttet apoteket inn i nye lokaler på et kjøpesenter sentralt i bygda. Det har ført til lengre åpningstider. Ettersom Trysil er definert som en turistkommune, er apoteket også oppe på de fleste helligdager. Uten at kundene renner ned apoteket av den grunn.
– Folk er ikke vant med at apotek er oppe på søndager, så selv om bygda er stappfull av folk merker vi ikke den store økningen på søndager. Det er riktignok i ferd med å bli litt bedre, men det er flest kunder innom på fredager og lørdager, sier Sønnermo.
Mange av turistene som besøker apoteket er utenlandske. Sønnermo forteller at flertallet av de som kommer på apoteket, faktisk er fra Sverige, Danmark og Tyskland. I januar kommer det også mange fra Russland.
– Det er jo morsomt å få praktisert litt engelsk og møte folk fra andre land, men noen ganger kan språket også være en utfordring. Han som hadde jobben min før meg snakket russisk, men selv må jeg ofte ty til Google-translate eller kroppsspråk for å gjøre meg forstått i møte med russerne. Foreløpig tror jeg det har gått bra. Jeg har i hvert fall ikke hørt noe annet, humrer Sønnermo.
Mye veterinærmedisin fra Sverige
20 minutter med bil fra Trysil ligger svenskegrensen. For mange svensker er apoteket i Trysil blitt deres lokalapotek. Spesielt er det mange som tar turen over grensen til Norge for å hente veterinærmedisiner.
– Ingen av småstedene på den andre siden av grensen har en egen veterinær, derfor er det mange som må reise til Norge for å få hjelp med dyrene sine. Når de først har fått hjelp her, henter de gjerne også medisinene til dyrene, sier Sønnermo.
Han tror apoteket ville klart seg bra uten turistene, men innrømmer at det helt klart gjør det mer attraktivt å drive apotek i bygda. At kommunen nå også satser hardt på sommerturisme, gjør at Sønnermo ser lyst på fremtiden.
– Vi har nok å gjøre, for å si det sånn. Før var det stille om sommeren, men nå er dette også blitt en tid med mye folk, avslutter han.