Gå til innhold
Temaet for FIP-sesjonen var hvordan influensavaksinering har gått fra å være en spesialisttjeneste til å bli hverdagslig praksis. Hanne Andresen og Greg Eberhart var to av foredragsholderne.

Temaet for FIP-sesjonen var hvordan influensavaksinering har gått fra å være en spesialisttjeneste til å bli hverdagslig praksis. Hanne Andresen og Greg Eberhart var to av foredragsholderne.

– Hvis du ikke klarer å overbevise befolkningen eller myndighetene om at influensavaksinering er en god idé, kan det bli en veldig lang reise, sa Greg Eberhart, rektor ved Alberta Pharmacy College under en panelsesjon til den farmasøytiske kongressen FIP.

Temaet for sesjonen var hvordan influensavaksinering har gått fra å være en spesialisttjeneste til å bli hverdagslig praksis. Apotekforeningen i Alberta opplevde en sterk grad av profesjonskamp, der alle voktet sine «tuer». Eberhart forteller at de brukte mye tid på å informere og snakke med andre helseprofesjoner, i tillegg til regionale helsemyndigheter, da de snakket om at farmasøytene kunne sette influensavaksinen.

– Under svineinfluensaen i 2010 forstod lokale myndigheter i Alberta at de kunne benytte farmasøytene til vaksinering. Da fikk også apotekene, for første gang, betalt av det offentlige, sa Eberhart, som også har jobbet i Albertas apotekforening.

Har arbeidet med vaksinering siden 1995
Alberta, er en delstat i Canada med rundt 4,5 millioner innbyggere. Med 1500 apotek og et kommunalt ansvar for å vaksinere befolkningen mot influensa minner delstaten om Norge.

– Reisen mot influensavaksinering i apotek begynte i 1995, da vaksinasjonsdekningen var lav. I 2000 var ikke befolkningen positive, men nå i dag er influensavaksinering en tjeneste folk forventer å finne i apotek, sa Eberhart.

Nå forskriver majoriteten av farmasøytene i Alberta influensavaksiner og under forrige influensasesong administrerte apotekene over halvparten av de offentlig finansierte vaksinene. Det tilsvarer 724 000 doser.

– Offentlig refusjon kan ikke være en drivkraft for endring, men en katalysator som setter ting i gang, sa Eberhart.

Norge: 85 % av apotekene tilbyr influensavaksinering
Fagdirektøren i Apotekforeningen, Hanne Andresen, kunne fortelle at norske farmasøyter endelig kan rekvirere influensavaksiner denne høsten. Hun orienterte kort om situasjonen i Norge:

– Det har vært en lav vaksinasjonsdekning i risikogruppene, og det er et høyt trykk på fastlegetjenesten. Apotekene kan derfor spille en viktig rolle som både avlaster og tilrettelegger, sa hun.

Andresen fortalte om utviklingen av vaksinasjonstjenesten fra 2017 til 2020. Fra de første pilotprosjektene i 2017 til dagens situasjon der 85 prosent av alle apotekene i Norge tilbyr influensavaksinering.

– Norge har god erfaring med å utvikle nasjonale tjenester. Vi har samarbeidet godt med politikere og beslutningstakere for å få støtte og aksept. Nå er utfordringen å få vaksinasjon i apotek inn i vaksinasjonsprogrammet, og dermed få refusjon fra staten, slik legene har.

Hele innlegget kan ses her.