Gå til innhold

– Vi ser på apoteksektoren, apotekene og de som jobber der som en viktig del av legemiddelområdet og helsetjenesten, sier direktør Trygve Ottersen i DMP. (Foto: DMP)

Kort fortalt

Trygve Ottersen, ny direktør for Direktoratet for medisinske produkter (DMP), understreker apotekenes viktige rolle i helsetjenesten og på legemiddelområdet. DMP skal bidra til å utvikle sektoren og sikre riktig bruk av legemidler.

Se mer
Se mindre
  • Potensial for apotekene: Han mener apotekene kan bidra mer, spesielt i håndteringen av legemiddelmangler. Han påpeker at helsetjenesten må finne mer effektive måter å utføre oppgaver på.
  • Håndtering av legemiddelmangel: Apotekene spiller en viktig rolle i å løse legemiddelmangler. Ottersen er opptatt av å utvikle nye virkemidler og bedre samarbeid mellom offentlige og private aktører for å håndtere mangelsituasjoner.
  • Internasjonalt samarbeid: DMP-direktøren fremhever betydningen av europeisk samarbeid gjennom EU for å forebygge og håndtere legemiddelmangler.

Oppsummeringen er laget ved hjelp av kunstig intelligens, og er gjennomgått av redaksjonen.

Det mener den nye direktøren for Direktoratet for medisinske produkter, Trygve Ottersen.

Ottersen startet som toppsjef i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) i midten av november. Han innleder intervjuet med å understreke betydningen av apoteksektoren i helsetjenesten.

– Vi ser på apoteksektoren, apotekene og de som jobber der som en viktig del av legemiddelområdet og helsetjenesten. DMP skal bidra til å utvikle sektoren på best mulig måte fremover. I tillegg er selvsagt tilsynsrollen vår viktig.

DMP-direktøren minner om at direktoratet har en viktig oppgave med å sette riktig pris på legemidlene, slik at budsjettmidlene brukes best mulig. Men riktig bruk av legemidlene er minst like viktig.

– Der har apotekene en veldig viktig oppgave. Riktig legemiddelbruk for å oppnå god effekt og minst mulig bivirkninger av legemidlene er en kjerneoppgave for apotekfarmasøytene, sier han.

Apotekene i helsetjenesten

Ofte blir apotekene sett på som en kombinasjon av fag og handel, men Ottersen mener samtidig at de er en viktig del av helsetjenesten, på bakgrunn av farmasøytenes rolle og ansvar som helsepersonell.

Han mener det kan være er et stort potensial for apotekene til å bidra mer, for eksempel i håndteringen av legemiddelmangler. 

“Riktig bruk av legemidlene er minst like viktig som riktig pris.”
- Trygve Ottersen

– Helsetjenesten står overfor store utfordringer. Da må vi hele tiden undersøke om det er mulig å gjøre oppgaver på andre, mer effektive måter. Skal apotekene eventuelt ta en større rolle, blir det enda viktigere å ta vare på kompetansen og sørge for robuste enheter.

Håndtering av legemiddelmangler er viktig

Ottersen understreker at apotekene er en viktig del av å håndtere legemiddelmangel. Apotekene opplever både ulempene og må finne løsningene for pasientene.

 – Både vi og dere er opptatt av hvordan apotekene i enda større grad kan være med å løse mangelsituasjonene. Sammen med øvrige myndigheter og bransjen vurderer vi nå hvilket rom farmasøytene har for å bruke flere verktøy til å løse problemene, forteller Trygve Ottersen.

Ottersen er opptatt av å finne nye virkemidler for å håndtere legemiddelmangler.

 – Vi må sikre at vi får bedre oversikt og utvikle det vi har kalt «følge med»-funksjonen. I tillegg til et nytt utvalg for å bidra til samordning blant de offentlige aktørene har vi etablert en privat-offentlig samarbeidsgruppe, der blant annet Apotekforeningen er med. Denne gruppen er viktig for å utvikle samarbeidet og systemet som både kan håndtere vanlig mangelsituasjoner og større kriser.

Avhengig av europeisk samarbeid

Mange av årsakene til legemiddelmangel ligger utenfor Norge. Det gjør internasjonalt samarbeid viktig.

– Europeisk samarbeid gjennom EU er kjempeviktig, både for å håndtere mangler og for å forebygge mangler, inkludert gjennom arbeid med rotårsakene. Vi er avhengig av europeisk samarbeid, for å gjøre oss bedre forberedt til å håndtere nye kriser og kritiske mangler, forklarer han.

Ottersen ble tidligere hentet til direktoratet for å utforme deres nye, utvidede ansvar innen beredskap og forsyningssikkerhet.

“Vi opplever dialogen med Apotekforeningen og aktørene som veldig god og konstruktiv”
- Trygve Ottersen

Godt samarbeid med sektoren

Ottersen trekker frem dialogen med Apotekforeningen og apotekaktørene.

– Når jeg snakker med fagmiljøene i DMP, opplever vi dialogen med Apotekforeningen og aktørene som veldig god og konstruktiv, sier han. Dette samarbeidet viste seg å være spesielt viktig under pandemien, og når vi opplever kritiske legemiddelmangler. Dette   samarbeidet vil vi bygge videre på.

Når det gjelder utfordringer fremover, er DMP-direktøren opptatt av å opprettholde god kompetanse og kvalitet i apotekene.

– Mitt inntrykk av apoteksektoren er godt. Jeg opplever at den oppfatningen deles av befolkningen. Samtidig ser vi en tendens i negativ retning i apotekbransjen de siste årene basert på gjennomførte tilsyn og mottatte klager. Å opprettholde god kompetanse og kvalitet, kan bli vanskeligere når det blir mange apotek og til dels små enheter, kommenterer han.

(Intervjuet er gjort før DMP la frem rapporten Evaluering av apotekavansen. Innholdet der har derfor ikke vært en del av intervjuet.)

Om Trygve Ottersen

Ottersen er lege med doktorgrad om prioritering i helsetjenesten og global helse. Før dette var han områdedirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI) og områdedirektør for helsetjenester samme sted. Under pandemien ledet Ottersen også Nasjonalt kunnskapsprogram for covid-19. Ottersen har også vært forsker ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo og hatt flere internasjonale engasjement.