Gå til innholdet

Apotekforeningen

Tilbake til forrige side

Veiledningstjenester i apotek

Apotekene tilbyr farmasøytiske tjenester til aktuelle pasientgrupper. Eksempler på slike tjenester er Inhalasjonsveiledning til astma- og kolspasienter som bruker inhalasjonsmedisin, og oppstartsveiledning til pasienter som skal starte en langvarig behandling med hjerte-/karlegemidler (Medisinstart). I 2022 startet Apotekforeningen opp et prøveprosjekt med Medisinstart for pasienter med diabetes type 2. 

Medisinstart – videreføring og utvidelse

Myndighetene ønsker å redusere graden av feil medisinbruk ved å styrke rådgiverrollen i apotek. I desember 2017 vedtok Stortinget at det skulle innføres en prøveordning med oppstartsveiledning (Medisinstart) i apotekene i 2018. Tjenesten er offentlig finansiert og pasienten betaler ingen egenandel. Apotekene skal sende epikrise (journalutskrift) til legen i de tilfellene epikrisen inneholder opplysninger som er relevante for legens oppfølging av behandlingen.
 
I juni 2022 overleverte Helsedirektoratet en evaluering av Medisinstart til Helse- og omsorgsdepartementet. Evalueringen ble gjennomført av Menon i samarbeid med Teriak. Menons konklusjon støtter videreføring med enkelte forbedringer, men gjennom arbeidet med NOU-en er det kjent at Helsedirektoratet konkluderte annerledes. Apotekforeningen oversendte innspill til evalueringen til HOD i august, og vil følge opp i høringssvaret til NOU-en. Bevilgningen til Medisinstart ble videreført over statsbudsjettet i 2023.

Medisinstart for diabetes type 2

Ifølge Helsepolitisk barometer kunne 53 prosent av de spurte tenke seg en personlig oppfølgingssamtale med apotekfarmasøyt, dersom de skulle begynne på et nytt legemiddel mot en kronisk sykdom. Mange apotek har i lengre tid sett at personer med diabetes type 2 kunne trengt mer oppfølging og har ønsket å tilby denne pasientgruppen Medisinstart. 

På eget initiativ – og med støtte fra Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi - har rundt 200 apotek prøvd ut Medisinstart for pasienter med diabetes type 2. Apotekene har til sammen hatt 1 600 samtaler med pasienter med diabetes. Erfaringene er så langt svært gode, og samtalene har avdekket at mange av pasienter har et udekket informasjonsbehov tilknyttet legemiddelbehandlingen. Pilotprosjektet er forlenget ut 2023.

Inhalasjonsveiledning

Inhalasjonsveiledning er en tjeneste som skal bidra til riktig bruk av inhalasjonslegemidler. Tjenesten innebærer at pasienten viser inhalasjonsteknikken sin til apotekfarmasøyten som korrigerer og veileder i riktig bruk. Tall fra Apotekforeningen viser at 7 av 10 bruker inhalasjonsmedisinen sin feil. Feil inhalasjonsteknikk kan føre til at pasienten ikke får forventet effekt av medisinen.

I 2022 ble det gjennomført 81 180 inhalasjonsveiledninger i apotek. Gjennomsnittsalder på kunder som får en inhalasjonsveiledning var 51 år. Over halvparten av pasientene har behov for hjelp til å korrigere inhalasjonsteknikken sin. Siden 2016 har 422 169 inhalatorbrukere fått sjekket sin inhalasjonsteknikk og fått veiledning i riktig bruk.

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring