Bedre rammevilkår for apotek
At det faste kronetillegget i apotekavansen fortsatt ikke blir prisjustert, er en utfordring Apotekforeningen jobber kontinuerlig med.
I 2023 har Apotekforeningen deltatt på tre muntlige høringer på Stortinget, om folkehelsemeldingen, statsbudsjettet og helseberedskapsmeldingen. I tillegg hadde vi kontaktmøter med sentrale helsepolitikere på Stortinget og i regjeringsapparatet.
Møtene handlet om vaksinering, helsetjenester i apotek, økonomi og rammevilkår for apotekene. Apotekforeningen har også løpende dialog med embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet.
Prisjustering av apotekenes kronetillegg
Staten bestemmer apotekavansen på reseptlegemidler, dvs. hvor mange kroner apotekene kan ta per pakning for å utlevere reseptpliktige legemidler. Utfordringen til apotekene er at dette beløpet har stått uendret siden 2018. Det har med andre ord ikke blitt inflasjonsjustert.
Apotekforeningen har, i møter og høringer på Stortinget, forklart og beskrevet hvordan apotekenes økonomi utfordres når apotekavansen ikke blir indeksregulert.
Likevel ønsker ikke myndighetene å justere apotekenes inntekt fra reseptlegemidler.
Manglende inflasjonsjustering medfører et avansekutt for apotek på i størrelsesorden 100 millioner kroner per år. 2023 er det første året antall apotek ikke har økt, når man ser helt tilbake til 1990. Les mer: Full stans i apotekmarkedet
Økte maksimalpriser og trinnprislegemidler
Daværende Statens legemiddelverk økte i 2023 maksimalpriser på en rekke antibiotika. De vurderte prisøkning som nødvendig, for å redusere risikoen for at produktene trekkes fra det norske markedet. Dette medfører noe økte inntekter til apotekene gjennom prosenttillegget i apotekenes maksimalavanse.
Senere i 2023 ble det foreslått visse justeringer i en del trinnpriser på ikke-antibiotika, sammen med kutt i trinnpriser på pantoprazol. Forslagene ble fremmet i regjeringens forslag til statsbudsjett høsten 2023, og gjelder fra 1. januar 2024.
Selv om man justerer for den positive effekten av trinnprisøkninger og økninger i antibiotikapriser, vil summen av tiltakene medføre et tap for apotekene på minst 50 millioner kroner.