Gå til innhold

Apotekene besto prøven

I 2022 slapp pandemien taket, og apotekene viste at de er en viktig ressurs i helseberedskapen. De sikret trygg og stabil legemiddelforsyning, og drev som normalt i en krisetid.

Videre viste apotekene at de kan mobiliseres til massevaksinering, og at de utgjør et viktig lavterskeltilbud i helsetjenestens førstelinje. Innsatsen og fleksibiliteten som ble utvist under pandemien ble satt pris på også av helse- og omsorgsminister ingvild kjerkol, som startet året med apotekbesøk. Der fikk hun se hvordan covid-vaksinering fungerte i apotek.

Uttrykket «fakta har makta» er fortsatt gjeldende. 2022 ble preget av utallige innspill og dokumentasjon til apotekutvalget. Den første offentlige utredningen på 25 år om apoteksektoren. Apotekforeningen la ned mye arbeid i å sikre at utvalget hadde et godt grunnlag for sitt arbeid. Resultatene av utredningen vil vi først se i årene som kommer. Det er foreløpig uklart hvordan NOU-en vil prege apoteksektoren fremover.

Apotekene har i løpet av året befestet sin stilling som vaksinesenter. Nærmere en halv million vaksinasjoner viser at befolkningen setter pris på det gode og lett tilgjengelige tilbudet apotekene representerer. At farmasøyter har fått rekvireringsrett, har gjort både korona- og influensavaksinasjon i apotek enklere.

Helsefaglige veiledningstjenester begynner også å bli godt innarbeidet i apotek. Inhalasjonsveiledning til astma- og kolspasienter ser ut til å ha blitt en fast del av arbeidsrutinene. Medisinstart for hjerte-/karpasienter er nok fortsatt litt fremmed for noen, men blir tatt godt imot av pasienter som starter opp en ny legemiddelbehandling. Noen apotek har også prøvd ut medisinstart for diabetes type 2-pasienter. Målet er at det blir en fast del av tjenestetilbudet i apotekene.

Apotekenes økonomiske rammevilkår er et av apotekforeningens viktigste arbeidsområder. Trinnprisordningen har spart staten og pasientene for milliarder av kroner gjennom mer enn 15 år. Ordningen er fortsatt viktig for å sikre apotekene nødvendige inntekter fra salg av reseptlegemidler, men at det faste kronetillegget i apotekavansen fortsatt ikke blir prisjustert, er en utfordring som apotekforeningen jobber kontinuerlig med.

Apotekenes arbeid med å hjelpe pasientene når det oppstår stadig nye situasjoner med legemiddelmangel, ser bare ut til å øke. Kartleggingen Apotekforeningen gjorde, viser at apotekene og legemiddelgrossistene løste de fleste problemene for pasientene, men det krever mye arbeid. Det er gledelig å se at apotekene i stadig større grad hjelper kundene med å finne andre apotek som har legemiddelet på lager.

2022 har vist at apotekenes nye samhandlingsløsning, Eik, virker som den skal. På slutten av året var Eik i bruk i syv apotek fra to forskjellige kjeder. Nå har vi forventninger til at mange flere apotek kobles på i løpet av 2023.

Signatur

Per T. Lund, Adm. direktør

Vårt arbeid

Apotekforeningens arbeid i 2022 har vært preget av å gi innspill til Apotekutvalgets utredning om fremtidens apotek, i tillegg til å bedre tilgangen på vaksiner, tilby flere veiledningstjenester, sikre stabile rammevilkår for apotekene og fremme digitalisering i apotekene.

Bedre tilgangen til vaksiner

Etter at farmasøyter fikk rekvireringsrett for vaksiner mot sesonginfluensa i 2020, har det blitt enda enklere for befolkningen å få satt vaksinen i apotek. Apotekforeningen har jobbet for å utvide rekvireringsretten til å gjelde alle ikke-levende vaksiner.

Veiledningstjenester i apotek

Mange legemiddelbrukere med kroniske sykdommer ønsker seg oppfølging i apotek. Apotekforeningen har i 2022 koordinert arbeidet med å tilby Medisinstart for pasienter med diabetes type 2 i utvalgte apotek.

Gode rammevilkår for apotekene

For å sikre stabile rammevilkår i fremtiden har foreningens arbeid inn mot Apotekutvalget vært viktig i 2022. I tillegg har foreningen utredet og planlagt tiltak for å sikre tilgangen på farmasøyter.

Digitalisering og e-helse i apotek

I 2022 har Apotekforeningen jobbet aktivt med å fremme apotekenes interesser innen e-helse, som blant annet Pasientens legemiddelliste (PLL). Dette er langsiktige prosesser og noen krever både forskriftsendringer og utredninger.

Bærekraft i apotek

Høsten 2022 nedsatte Apotekforeningen en arbeidsgruppe for bærekraft, som skal koordinere bransjefelles aktiviteter innen feltet. Apotekene gjør allerede et omfattende arbeid når det gjelder å ta imot returlegemidler.

Statistikk

Tall og fakta om apotek

Ved årsskiftet var det 1045 apotek i Norge. Det var 5 200 innbyggere per apotek. Ved utgangen av 2022 var det 7 154 årsverk. blant disse var 3 953 farmasøyter og 2 582 apotekteknikere. apotekene hadde en total omsetning i 2022 på 45,7 milliarder kroner inkludert merverdiavgift. det er en vekst 4,9 prosent fra 2021.

I 2022 besøkte 58,5 millioner kunder apotekene i norge. det tilsvarer at 193 000 kunder daglig tok turen innom et apotek. et kundebesøk defineres som antall avsluttede ekspederinger i kassen. et kundebesøk kan for eksempel både bety utlevering av legemidler eller andre varer som er på resept og kjøp av reseptfrie legemidler eller handelsvarer.

I gjennomsnitt brukte hver innbygger reseptlegemidler for 5 867 kroner i fjor. fra 2021 til 2022 økte nordmenns legemiddelforbruk med 5,4 prosent, justert for befolkningsøkning. totalt økte forbruket med 2,6 prosent, målt i antall døgndoser av reseptpliktige legemidler.

Helsetejenester i apotek

I 2022 var det rekordmange pasienter som fikk influensavaksine, vaksine mot covid eller andre typer vaksiner på apoteket. Totalt ble det satt 400 000 vaksiner på apotek.

Høsten 2022 valgte over 220 000 kunder å sette influensavaksine i apoteket. Det er flest i aldersgruppen 60 til 85 år som har satt vaksine i apoteket. Mange velger å benytte seg av apotek som vaksinasjonssted, fordi apotekene er lett tilgjengelige, har lange åpningstider og man kan stikke innom når det passer.

I 2022 satt apotek 150 000 vaksiner mot  COVID-19. 88 kommuner har inngått avtaler med apotek om å vaksinere mot koronasykdom, og apotek i Bergen, Lillestrøm, Haugesund, Sandnes og Øygarden har satt flest vaksiner. Det er litt flere kvinner enn menn som vaksinerer seg i apotek, og det er flest i aldersgruppen 65-80 år.

I 2022 har over 80 000 pasienter fått tilpasset veiledning om bruk av inhalasjonsveiledninger ved astma og kols. Gjennomsnittsalder på kunder som får en inhalasjonsveiledning er 51 år. Over halvparten av pasientene har behov for hjelp til å korrigere inhalasjonsteknikken sin. Riktig bruk av inhalatoren gir bedre helseeffekt av medisinen for tusenvis av pasienter.

Det ble gjennomført 27 000 medisinstart-samtaler i 2022. Det er ny årsrekord. Snittalder på kundene som mottar denne tjenesten er 65 år. Flesteparten av samtalene ble i fjor gjennomført per telefon, og de fleste samtalene handler om legemidlene Atorvastatin, Amlodipin, Candesartan eller Metoprolol.

I 2022 prøvde i underkant av 200 apotek ut Medisinstart for pasienter som har Diabetes type-2. Apotekene har til sammen hatt 1 656 samtaler med pasienter med diabetes. Erfaringene er så langt veldig gode, og samtalene har avdekket at mange av pasienter har et udekket informasjonsbehov

Om oss

Alle apotek er medlem hos oss

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Foreningen ble stiftet i 1881.

Alle apotek, både privat eide apotek og offentlig eide sykehusapotek, er medlemmer. Foreningen arbeider hovedsakelig med apotekfaglig utvikling, apotekenes rammevilkår, næringspolitikk, teknologi, e-helse og kommunikasjon om bransjen. Apotekforeningen ivaretar også en rekke praktiske funksjoner for apotek.

I Apotekforeningen arbeider det folk med høy kompetanse på apotekfaglige og apotekpolitiske spørsmål. Les mer om de som jobber her og hva de gjør.

Vi skal

  • Hjelpe apotek med å løse samfunnsoppdraget sitt
  • Arbeide med faglig utvikling, rammevilkår, næringspolitikk, e-helse og kommunikasjon
  • Sikre apotekene rammebetingelser som gir et godt pasienttilbud
  • Utvikle og gjennomføre fagprosjekter i apotek
  • Utvikle fremtidens digitale løsninger gjennom et nytt bransjesystem for apotek

Vårt formål

Apotekforeningen skal arbeide overfor myndigheter, media, helsepersonell- og pasientorganisasjoner for å sikre apotekbransjen:

  • Best mulige og forutsigbare myndighetsstyrte rammevilkår
  • Best mulig posisjon og rammevilkår for produkt- og tjenesteområder der apotekene har eller ønsker å ha interesser
  • God oppmerksomhet og gjennomslag i helsepolitikken

Apotekforeningen skal bidra til at apotekene oppfyller samfunnsoppdraget sitt: Å sørge for at pasientene får de legemidlene de skal ha, hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig, og hjelpe kundene med å ta vare på egen helse.