Gå til innhold

Bærekraft i apotek

Det foregår allerede omfattende arbeid med bærekraft i apotekene i Norge, og undersøkelser viser at bransjen har svært høy troverdighet på feltet. Arbeidet skjer på mange felt, inkludert:

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022, og skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den stiller krav til åpenhet, og til at virksomheter gjennomfører aktsomhetsvurderinger som analyserer risiko for brudd på menneskerettigheter både internt, i leverandørkjeder og hos øvrige forretningspartnere. For apotek, som kan ha flere tusen underleverandører, er dette et omfattende arbeid.

Retur av legemidler

Apotekene i Norge har plikt til å ta ubrukte legemidler i retur. De returnerte legemiddelrestene destrueres ved forbrenning ved høy temperatur, og dette bidrar til å unngå at legemidler som kastet i vanlig avfall eller avløp havner i naturen eller havet.

Transport og logistikk

Varedistribusjon er en av de største utslippskildene til apotekene i dag, og er et viktig område i bærekraftarbeidet. Det gjøres en stor innsats for å sikre at kjøretøy som distribuerer apotekvarer er fulle, slik at man ikke «transporterer luft», samt at det ukentlige antallet av leveranser reduseres og bruken av papp og plast som emballering reduseres så mye som mulig. I tillegg finnes en rekke eksempler på utslippsfri transport med bl.a. elektrisk lastebil, samt lokal levering av legemidler til sluttkunder, f.eks. med elsykkel.

Bygg og energibruk

Flere av apotekene har satt klare mål om redusert energibruk, både på grossistlager og i fysiske apotek, og bruker teknologi som varmepumper og LED-lyspærer for å redusere energibruken og opprinnelsesgarantier for å sikre grønn energi.