Helsedirektoratet skal kartlegge samarbeidsmodeller mellom legekontor og apotekfarmasøyt
For å bidra til å utvikle gode samarbeidsrelasjoner mellom lege og farmasøyt ønsker Helse- og omsorgsdepartementet å kartlegge lokale samarbeid i Norge, og hvordan samarbeidet er organisert og fungerer i praksis.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Erfaringer fra internasjonale studier viser at samarbeid mellom lege og farmasøyt fungerer godt i etablerte tverrfaglige samarbeidende helseteam.
Erfaringer fra internasjonale studier viser at samarbeid mellom lege og farmasøyt fungerer godt i etablerte tverrfaglige samarbeidende helseteam, som f.eks. klinisk farmasøyt på sykehusavdelinger, mellom fastlegekontor og apotek, kommune eller i sykehjem og hjemmesykepleie. Disse miljøene oppnår resultater fordi alle involverte parter har tillit til hverandres kompetanse og ser på deling av oppgaver og ansvar som et positivt bidrag til pasientsikkerheten og effektiviteten i helsetjenesten.
Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i et tildelingsbrev til Helsedirektoratet der de ber direktoratet å kartlegge samarbeidsmodeller mellom legekontor og apotekfarmasøyter.
Helsedirektoratet skal også utarbeide en beskrivelse og vurdering av det pågående arbeidet i National Health Service med bruk av farmasøyter i team med allmennleger og andre.
– Vi er veldig fornøyde med at departementet tar dette initiativet. Vi har hatt dialog med Legeforeningen om behovet for en slik kartleggingsstudie, og mener dette er nødvendig for å videreutvikle samhandlingen mellom apotekfarmasøyter og leger lokalt. Målet må være å etablere samarbeidsarenaer som kan resultere i enda bedre pasientbehandling, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.