Har vi råd til en uke under dyna?
Influensa rammer 5-10 prosent av befolkningen hver sesong, det tilsvarer opp mot 500 000 nordmenn. De fleste blir friske etter en uke, men ca. 5000 personer blir innlagt på sykehus hver sesong.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Tall fra OECD viser at nordmenn er syke 16,2 dager per år, svensker 10,6 dager og dansker 8,1 dager. Dersom flere hadde valgt å vaksinere seg mot årets influensa kunne kanskje noen av disse sykedagene vært unngått, sier Per T. Lund
– I Norge er det gode sykelønnsordninger, men vi har også det høyeste sykefraværet og de høyeste kostnadene knyttet til fravær i hele OECD. Undersøkelser viser at privat næringsliv taper 36 milliarder på korttidsfravær, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
I en undersøkelse gjennomført av Norstat for Apotekforeningen svarer 41 prosent av de som har tatt stilling til påstanden «jeg synes flest mulig nordmenn bør ta influensavaksine», at de er enige. Menn er mer enige i dette enn kvinner. 47 prosent av mennene er enig eller helt enig i at flest mulig nordmenn bør vaksinere seg mot influensa, mot 35 prosent av kvinnene. Men ifølge SSB er det kun 13 prosent av befolkningen som oppgir at de faktisk gjør det. Hvorfor er det slik?
Nær 1,5 million personer i Norge har økt risiko for komplikasjoner av influensa. Av disse er 900 000 personer i risikogruppene fordi de er 65 år eller eldre. I følge SSB var vaksinasjonsdekningen i risikogruppen i 2016/17-sesongen kun 28 prosent. Det er langt unna helsemyndighetenes mål på 75 prosent.
– Dersom målet skal nås må det tas i bruk flere virkemidler. Når 71 prosent svarer at de kunne tenke seg å ta vaksine på apotek og halvparten svarer at de kunne tenke seg å ta vaksinen på jobben, må myndighetene legge til rette for flere kan velge hvor de ønsker å ta vaksiner, sier Lund.
Respondentene i Norstat-undersøkelsen har en ide om hva som bør gjøres for å øke vaksinasjonsgraden. 32 prosent mener sjansen øker for å ta vaksiner hvis det kan gjøres hos andre enn lege/helsestasjon.
– Apotekene har gjennomført flere pilotprosjekt med vaksinering. Vi ønsker å bidra til å øke vaksinasjonsdekningen i befolkningen og håper at flere velger å vaksinere seg, fortsetter Lund.
Mer syke enn svenskene
Under en debatt om vaksinasjon i Arendal uttalte journalist og forfatter Ingeborg Senneset seg om sykelønnsordninger. Hun mente at det ikke er et problem for de fleste av oss å ta en uke på sofaen eller i senga hvis man blir syk.
–Det er ganske kjedelig, rent samfunnsøkonomisk, at vi bruker penger på noe som relativt lett kunne vært forebygget, sier Senneset.
Hun viste også til USA der befolkningen og helsepersonell er mye flinkere til å ta vaksiner.
– Sammenlignet med andre land i Skandinavia er nordmenn på toppen i antall sykedager. Tall fra OECD viser at nordmenn er syke 16,2 dager per år, svensker 10,6 dager og dansker 8,1 dager. Dersom flere hadde valgt å vaksinere seg mot årets influensa kunne kanskje noen av disse sykedagene vært unngått, avslutter Lund.
Fakta om undersøkelsen
- Undersøkelsen er foretatt av Norstat på oppdrag fra Apotekforeningen.
- Undersøkelsen er gjennomført i uke 26.
- Antall respondenter er 1005 personer.
- Utvalget er representativt for befolkningen over 18 år.