Norske apotekkunder er svært positive til influensavaksine
2 av 3 apotekkunder hadde tatt influensavaksinen tidligere, og 3 av 4 var villige til å ta influensavaksinen. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført ved UiT Norges arktiske universitet.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Selv om de var på apoteket da de besvarte spørreskjemaet, og derfor kan være spesielt positive til apotek, er dette en høy andel, sier førsteamanuensis Marit Waaseth ved UiT Norges Arktiske universitet.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført i november 2020 og var en del av kommunikasjons-undervisningen for masterstudenter ved Institutt for Farmasi, UiT Norges arktiske universitet. Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge apotekkunders erfaring med og vilje til å ta influensavaksine.
– Vi intervjuet apotekkunder ved hjelp av spørreskjema. Spørsmålene tok opp erfaring med influensavaksine, risikogruppestatus, vaksineringsvilje og sosiodemografi, sier Marit Waaseth, førsteamanuensis ved UiT.
Foretrakk vaksine på apotek
Resultatene viser at blant 871 apotekkunder hadde 562 tatt influensavaksinen tidligere. Majoriteten var villig til å ta influensavaksinen. Kun 16 prosent var lite eller ikke villig til å la seg vaksinere. Andel vaksinerte steg jo eldre kundene var.
– Blant deltakere som var 65 år eller eldre sa 34 prosent at de tok influensavaksine hvert år. 83 prosent sa de hadde tatt eller skulle ta den i 2020, sier førsteamanuensisen.
Hun ble mest overrasket over at så mye som en tredjedel foretrakk å sette vaksinen på et apotek.
– Selv om de var på apoteket da de besvarte spørreskjemaet, og derfor kan være spesielt positive til apotek, er dette en høy andel. Spesielt når man ser det i forhold til at influensavaksinering i apotek er en relativt ny tjeneste, sier Waaseth.
Formiddagen passer best
Foretrukket tidspunkt på dagen var formiddagen. Hele 40 prosent oppga at de ønsket å sette vaksinen da. 23 prosent ønsket morgen, 17 prosent ettermiddagen og 9 prosent ønsket å sette vaksinen på kvelden.
– Dette har nok en sammenheng med deltakernes alder. Utvalgets aldersfordeling er representativt for apotekkunder, og hadde man spurt et tverrsnitt av befolkningen hadde man kanskje fått en annen fordeling, forklarer Waaseth.
I tillegg oppga deltakerne tilgjengelighet og åpningstider som viktigere enn pris og mulighet for nettbestilling i forbindelse med influensavaksinering.
Forstår ikke at de tilhører risikogruppen
Ifølge studien er personer som er usikre på om de tilhører risikogruppen, mindre villige til å ta influensavaksinen. Lav helseforståelse trekkes ofte frem for å forklare at ulike programmer, slik som vaksinering, mislykkes.
– Vår studie antyder at det bør rettes informasjonstiltak mot personer som har utfordringer med å forstå egen risiko og hvordan man vurderer denne. Selv om denne gruppen er liten, kan det være individer som er i risikogruppen og burde fanges opp av vaksinasjonsprogrammet, avslutter Waaseth.
Om undersøkelsen:
- Spørreundersøkelsen ble gjennomført i november 2020.
- Totalt ble 871 apotekkunder spurt på 21 apotek rundt om i Norge.
- Svaralternativene var forhåndsdefinerte.
- Det var frivillig å delta i spørreundersøkelsen og data ble samlet inn anonymt.
- Gjennomsnittsalderen var 50 år. 61 prosent var kvinner.
Referanse:
Waaseth M et al. Influensavaksine, en spørreundersøkelse blant apotekkunder, NFT 7/2021.