Det kan nok virke rart for noen at apotekene gjerne vil selge deg det rimeligste merket, skriver Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.
Espen Solli
Hvis alle svarer ja på spørsmålet om vi vil bytte til et rimeligere og likeverdig legemiddel når vi blir spurt, kan samfunnet og pasientene til sammen spare minst 2,5 milliarder kroner.
Det kan nok virke rart for noen at apotekene gjerne vil selge deg det rimeligste merket, skriver Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.
Espen Solli
Leserinnleggget har vært på trykk i flere lokalaviser.
Allerede sparer vi mye, men fortsatt er det mange som takker nei til bytte. Til sammen betaler disse pasientene 160 millioner kroner mer for medisinene sine enn de trenger.
Foreslår apoteket et bytte, er det fordi vi vet at alternativet er like bra. Virkestoffet inni medisinen er alltid det samme. Statens legemiddelverk garanterer også at medisiner som er godkjent for bytte har samme virkning. Vil du likevel ha det merket som står på resepten, får du det, men da må du være forberedt på å betale mer.
Det kan nok virke rart for noen at apotekene gjerne vil selge deg det rimeligste merket. I andre sammenhenger er vi vant til at butikkene vil selge oss noe som er dyrere. Det stiller seg annerledes med medisiner, fordi myndighetene har pålagt apotekene å foreslå bytte til et rimeligere alternativ.
Når legen skriver ut en resept på et medikament, er det virkningen legen er opptatt av. Samme medisin kan produseres av flere firmaer, og medisinene får ulike navn. Medisinene kan også ha ulik form og farge, men virkestoffet er det samme. Du kan være helt trygg på at du alltid får den behandlingen legen har bestemt.
Det er Legemiddelverket som avgjør hvilke legemidler som er likeverdige, og som det dermed kan byttes mellom. Det er også de som bestemmer prisen på det rimeligste alternativet. Det er strenge faglige kriterier og undersøkelser som avgjør om legemidler regnes som likeverdige.
Et legemiddelfirma som har utviklet et nytt medikament, har enerett til å produsere og selge medikamentet i minst 10 år. Da er ofte prisen høy, slik at firmaet kan få dekket sine utgifter til forskning og utvikling. Etter noen år mister de eneretten. Da kan andre lage egne merker med samme virkestoff, noe som bidrar til å presse prisene ned.
Norge bruker hvert år store summer på legemidler gjennom ordninger som blå resept og frikort. Som pasient betaler du også en egenandel. Velger du det rimeligste alternativet når du får tilbud om å bytte, sparer både du og staten penger.
De pengene samfunnet sparer kan brukes til at flere pasienter får bedre helsetjenester. De pengene du sparer selv, kan du bruke til akkurat det du vil. Det er ikke nødvendig å betale for mye.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse