Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Dyre legemidler mot revmatisme har blitt billigere

Tre TNF-hemmere har i flere år vært, og er fortsatt, de tre mest omsatte virkestoffene i apotek. Prisen per døgndose på infliximab, som er det mest brukte, er redusert med 55 prosent de siste to årene.


Jostein Soldal
7. juni 2016

Illustrasjonsfoto Dreamstime

Illustrasjonsfoto Dreamstime

Vis Skjul bildetekst

De tre TNF-hemmerne er adalimumab (Humira), etanercept (Enbrel) og infliximab (Remicade). Dette er biologiske legemidler som i hovedsak brukes ved alvorlig revmatisme, når man ikke oppnår behandlingsmålene med andre legemidler. Det er sykehusene, ikke folketrygden, som dekker utgiftene til disse tre legemidlene.

I 2010 omsatte de tre legemidlene for 1,2 milliarder kroner, mens forbruket var på 4,2 millioner definerte døgndoser (DDD). I 2015 var omsetningen på 1,3 milliarder kroner, mens forbruket var på 6,2 millioner DDD. Siden 2010 har dermed omsetning økt med 7 prosent, mens forbruket har økt med 46 prosent. Den gjennomsnittlige prisen per DDD, hvis man ser de samlet, har blitt redusert med hele 39 prosent. Gjennomsnittsprisen per DDD er i perioden 2014 til 2016 for etanercept og infliximab blitt redusert med henholdsvis 5 og 55 prosent. Prisen per dose adalimumab har i samme periode økt med 10 prosent.

Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) forhandler priser på de mest brukte legemidlene som finansieres av sykehusene. For infliximab har patentet på Remicade gått ut, og det kom biotilsvarende legemidler på markedet i 2014. Konkurransen fra biotilsvarende inliximab er bakgrunnen for den kraftige prisreduksjonen.  For etanercept ble det lansert biotilsvarende legemidler i 2016. For adalimumab har Humira fortsatt patent.

Som vist i figur 1 har forbruket av infliximab økt kraftig etter at det fikk konkurranse og prisen ble redusert. 

Figur 1 – forbruk (DDD) 1. tertial 2010-16

 

Hvis man ser på omsetningen og forbruket for 1. tertial viser figur 2 at omsetningen for alle virkestoffene har blitt redusert det siste året.

Figur 2 – Omsetning 1. tertial 2010-16

 

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relatert Innhold



Interessert i flere tall og fakta?

I Apotek og legemidler får du alle tallene vi har om apotek- og legemiddelmarkedet i 2015.

Les mer

Statistikknyheter

Vi har samlet alle statistikknyhetene våre.

Les mer

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring