Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vil gi farmasøyter takst for pasientoppfølging

– Farmasøytene må få kreve samme takst som legene dersom også de skal foreta legemiddelgjennomgang, sa stortingsrepresentant Harald T. Nesvik under Legemiddeldagen 2014.


13.05.2014

Vil gi farmasøyter takst for pasientoppfølging

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) åpnet den tiende utgaven av Legemiddeldagen med å snakke om hvordan man i fremtiden skal klare å skape pasientenes helsetjeneste.

 

Ministeren forsikret om at regjeringen vil se på både apotekavansen og mulighetene for farmasøytresept i løpet av det kommende året.

– Man kan ikke bruke en kompetanse uten å betale for bruken, svarte Høie på spørsmål om hvordan økt bruk av apotekfarmasøyter i primærhelsetjenesten kan finansieres.

 

«Rørende enighet»

Minst 1000 personer dør hvert år som følge av bivirkninger og uheldig bruk av legemidler. 12 prosent av pasientskadene skyldes feil legemiddelbruk. 

 

Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund fortalte fra scenen på Legemiddeldagen at det er «rørende enighet» blant politikerne om at situasjonen med feil legemiddelbruk ikke kan fortsette som i dag. Han mener tjenesten Medisinstart, der pasienter som starter opp med ny legemiddelbehandling får tilbud om to utvidede samtaler med farmasøyt etter å ha startet opp behandlingen, vil være med å sikre bedre etterlevelse.

 

– Dette er en tjeneste vi ønsker å dokumentere effekten av.  Greier vi å dokumentere at det har samfunnsmessig gevinst vil finansieringen komme på plass, det er jeg sikker på, sa Lund. 

 

Medlem i Helse- og omsorgskomiteen Harald T. Nesvik (FrP), sa seg enig med Lund, og gikk langt i å love penger til apotekene dersom prosjekt Medisinstart viser seg å ha effekt.

 

– Nå har legemiddelgjennomgang fått en takst hos fastlegen. Dette må apotekene også få en takst for, sa han. 

 

– Så lenge legene har en takst for å gjøre jobben, og hvis forsøket viser at dette virker, hvorfor skal det være slik at leger får betalt for dette og ikke farmasøytene, spurte Nesvik retorisk.

 

Skrøt av NB2013

Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen ga også uttrykk for at han var positiv til prosjekt Medisinstart. Han fortalte at informasjonskampanjenNB2013 viste at apotekene kan spille en avgjørende rolle i å avdekke feil legemiddelbruk.

 

– Kampanjen NB2013 reddet uten tvil noen liv. Den viste at det er viktig med et godt samarbeid mellom leger og farmasøyter og hvor viktig det er med god informasjon, sa Madsen.

 

Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, mener pasientene trenger et tilbud av typen Medisinstart. Han fortalte at pasientene får altfor lite - og dårlig informasjon - om legemiddelbruk i dag.

 

– Det er nok mange pasienter som sitter igjen med følelsen av at de skal sette utfor Holmenkollbakken, med den beskjeden at dette kommer nok til å gå fint, etter at de har vært hos legen og lest pakningsvedlegget. Legen har så mye annet de skal gjøre at det dessverre blir for liten tid til legemiddelinformasjon, sa Jahren i sitt innlegg.

 

Han er ikke overrasket over at dagens praksis gir dårlig etterlevelse og at mange ikke bruker legemidlene slik de skal.

 

– LHL ønsker å samarbeide om dette prosjektet og er veldig glad for at det settes i gang. Vi er tilhengere av strukturerte legemiddelsamtaler mellom farmasøyt og pasient og mener det vil kunne sikre bedre etterlevelse, sa han.

 

 

– Svikter

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), som også er farmasøyt, påpekte at Norge har kvalitet i alle ledd når det gjelder legemidler – bortsett fra der legemidlet er nærmest pasienten.

– Norge har et høyt nivå på logistikk og produksjon av legemidler, men i det siste leddet , der legemidlet skal inn i pasientens kropp, så skjer det en svikt, sa Stensland, og viste til det store antallet tilfeller legemiddelfeil som skjer. 

– Legemidler er en del av livet til mange nordmenn. Det paradoksale er at jo lengre vekk fra pasienten du kommer jo sterkere er fokuset på kvalitet, sa han.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring